CSA, membra in Comitetul European al Supraveghetorilor din Asigurari

Data publicarii: 15-03-2007 | Economie

Saptamana aceasta, la Frankfurt, a avut loc prima intalnire din anul curent a membrilor Comitetului European al Supraveghetorilor din Asigurari si Pensii Ocupationale (CEIOPS). Problematicile inscrise pe ordinea de zi a intalnirii au fost de natura organizatorica si operationala, una dintre principalele teme ale intalnirii fiind prezentarea noilor state membre ale Uniunii Europene - Romania si Bulgaria, acestea dobandind astfel reprezentare permanenta in CEIOPS prin intermediul autoritatilor lor de reglementare in domeniu.

In prima parte a sesiunii de lucru, au fost prezentati noii membrii cu drepturi depline ai CEIOPS: Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din partea Romaniei, respectiv Comisia de Supraveghere Financiara, din partea Bulgariei.

Totodata, a fost stabilita si ponderea voturilor pentru noile tari membre, Romaniei fiindu-i alocate 14 voturi. Conform noului clasament al ponderii voturilor alocate, Romania se situeaza intre primele 7 state membre, intre Polonia si Spania - care au cate 27 de voturi fiecare si respectiv Olanda cu 13 voturi alocate. Pentru adoptarea unei rezolutii CEIOPS este nevoie de o majoritate de cel putin 255 de voturi din maximum de 345 de voturi.

Pe lista subiectelor dezbatute in cadrul problemelor operationale s-au numarat si proiectul privind sistemul Solvency II; modalitati de raportare si transparenta; modalitati de implementare a Directivei privind intermedierea; modalitati de cooperare transfrontaliera a autoritatilor de supraveghere a asigurarilor din spatiul economic european s.a..

Delegatia Romaniei a fost reprezentata de presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, vicepresedintele Tudor Balta, Rodica Popescu, director general al Directiei generale de Strategii, Programe si Relatii externe si Paul Mitroi, director general al Directiei generale Reglementari si Autorizari Asigurari Generale.

"Participarea Comisiei de Supraveghere Asigurarilor, in calitate de membru cu drepturi depline, la intalnirea CEIOPS, prima din acest an, deschide o noua etapa, un nou inceput pentru noi. Nu numai ca avem de invatat din experienta statelor care au o intreaga traditie in asigurari, ci vom incerca sa contribuim si noi alaturi de celelalte autoritati de supraveghere din spatiul economic european pentru dezvoltarea pietei europene a asigurarilor", a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: