UE vrea baza de date cu amprentele tuturor cetatenilor europeni

Data publicarii: 17-03-2007 | International

Desi infiintarea unei baze de date centralizate privind amprentele digitale este abia in faza de propunere in cadrul Uniunii Europene, ideea a reusit deja sa declanseze controverse si temeri in toate taberele europene. Initiativa colectarii computerizate a datelor personale ale cetatenilor din cele 27 de state din Uniunea Europeana (un proiect aditional la acordul din ianuarie privind schimbul de date prin extinderea Tratatului de la Prum) reprezinta una dintre cele mai recente masuri de lupta impotriva criminalitatii, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Marea Britanie, de exemplu, este asteptata sa contribuie cu toate datele detinute de politie, informeaza "Times". Acestea includ amprentele suspectilor si ale persoanelor eliberate fara sa fie puse sub acuzare, dar si pe cele ale infractorilor condamnatilor pentru crime. In principiu, baza de date ar trebui sa fie gata si functionala pana la sfarsitul anului viitor. Informatia sensibila continuta ar putea fi impartasita cu terti, cum ar fi autoritatile americane. A fost deja lansata o analiza detaliata care sa determine costurile implicate de baza de data unica pentru UE, mentioneaza "Times".

Propunerea, bine ascunsa intr-un document al Comisiei Europene care stabileste obiectivele pentru anul viitor, a reusit perfomanta de a-i uni pe europeni, indiferent de opiniile impartasite in general: euroscepticii critica proiectul considerat o capcana intinsa de un super-stat, iar cei mai infocati sustinatori ai UE se plang de amenintari la adresa libertatilor civile, multi considerand ca este inceputul unui Big Brother Europa.

Ieri, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a confirmat ca Executivul comunitar lucreaza la propunerile referitoare la o baza de date centralizata privind amprentele digitale, pentru a spori cooperarea intre statele membre UE in vederea combaterii infractiunilor grave.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: