Cat mai costa o asigurare RCA

Data publicarii: 20-03-2007 | Finante-Banci

Dupa valuri succesive de scumpiri ale asigurarilor auto obligatorii de raspundere civila RCA, ca urmare a aderarii Romaniei la UE, pare-se ca ne paste o noua scumpire. Cel putin asa spun, de cateva luni incoace, firmele de asigurari, disperate de cresterea foarte mare a daunelor platite pentru accidentele tot mai numeroase, noteaza Asigurareamea.ro. Fapt ce a dus, in cazul unor firme de asigurari, chiar si la pierderi pe acest segment. Cu alte cuvinte, ele au trebuit sa plateasca mai multe despagubiri decat primele incasate pe asigurari. Pana una alta insa, concurenta este foarte mare, mai ales ca si-au anuntat sosirea in Romania si companii de asigurari straine, iar atunci cand exista concurenta, preturile nu cresc, dimpotriva.
 
Asa incat, pentru a face fata concurentei si pagubelor cauzate de despagubiri, firmele de asigurari au inceput, mai intai, sa adopte preturi diferentiate, in functie de tipul bneficiarilor asigurarii.
 
Diferentele sunt date, in primul rand, de experienta soferului, de zona in care circula, oras mare sau zona rurala, de sex, varsta sau alte elemente, precum starea civila sau antecedentele in privinta accidentelor.
 
Fireste ca cei care se incadreaza in caracteristicile cu risc mai mic platesc un pret mai mic. Asadar, femeile, cei din orasele mici si sate, cei cu varsta medie, nici prea tineri nici prea batrani, persoanele casatorite sau cei care nu au avut accidente, soferii cu experienta sau cei care conduc frecvent sunt favorizati si platesc polite mai mici.
 
Sa vedem insa cat mai costa o asigurare tip RCA, la cateva dintre cele mai importante companii de asigurari. Am luat exemplul asigurarilor pentru masini cu cilindree de 1.201 - 1.400 cmc si 1.401 si 1.600 cmc.
 
Allianz: este prima si singura companie care a introdus un sistem de calcul amanuntit al primelor, in functie de profilul fiecarei persoane. Principale caracteristici in functie de care se calculzeaza asigurarea sunt: vechimea carnetului de conducere, experienta si frecventa utilizarii automobilului, zona, varsta, tipul automobilului, accidentele avute.
 
De exemplu, pretul unei asigurari RCA in cazul unui automobil Dacia Logan de 1.400 cmc, pretul variaza intre 247 si 302 lei pe an.
 
La Asirom, diferentierea se face in functie de sex. Femeile au parte de preturi mai mici decat barbatii: 216 lei fata de 234 pentru masinile pana in 1.400 cmc si 294 si 323 lei pentru cele pana in 1.600 cmc.
 
La Ardaf si Astra avem preturi de baza, dar care pot si ele se sa modifice, in functie de factorii amintiti: Ardaf: 255 si 291 lei; Astra: 221-254 lei.
 
La BCR Asigurari gasim cele mai mici preturi, unde avem categoria asigurarilor pentru masinile urbane (204-240 lei) si cele din zona rurala (168-204 lei).

Asigurareamea.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: