Bancile romanesti trebuie sa treaca de la haiducism la profesionalism

Data publicarii: 22-03-2007 | Finante-Banci

Piata bancara romaneasca se va alinia la cea europeana, iar produsele vor avea aceeasi soarta, a declarat Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank. Pana ca lucrurile sa se mai linisteasca, bancile mai trebuie sa treaca printr-un filtru al Bancii Centrale, care va da "verde" la regulamentele interne ale fiecarei institutii financiare in parte.

Cu toate ca noile reguli de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei au fost luate la cunostinta de institutiile financiare bancare din Romania, urmatorul pas nu a fost facut. Mai trebuie ca bancile sa astepte un feed-back din partea bancii centrale pentru a primi "consimtamantul" ca propriile reguli de creditare respecta cat se poate de riguros noile prevederi ale Regulamentului 3/2007. Acest lucru ar mai dura aproximativ o luna de zile. Mai precis, pana peste 30 de zile nu se vor lua credite dupa noul regulament. Chiar daca pricipalii beneficiari ai creditelor fara un avans minim sunt persoanele cu venituri mari, asa cum au recunoscut cu diverse ocazii reprezentantii bancilor.

Potrivit noilor prevederi, bancile vor fi nevoite sa includa o serie de cheltuieli, precum cele de subzisntenta, iar dupa eliminarea acestora se va calcula si gradul de indatorare, nivelurile maxime de indatorare urmand sa fie diferentiate pe categorii de clientela.

Adepti sau contestatari ai reducerii avansului la zero - chiar daca unii bancheri mai admit ca ar putea sa faca acest lucru pentru clientii care ofera garantiile necesare - lumea asteapta sa vada in ce masura creditul devine mai convenabil. Asa cum recunostea si presedintele general al ING, Misu Negritoiu, dincolo de orice regula impusa sau nu de Banca Nationala a Romaniei, exista o lege nescrisa a bancherilor, care este aplicata si la ING: "regula noastra este ca intotdeauna vom da bani celor care vor putea plati inapoi". De asemenea, presedintele ING a reafirmat ca nici in conditiile de fata banca pe care o conduce nu intentioneaza sa reduca avansul la zero.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: