Intretinerea la bloc ar putea creste din cauza fondului de reparatii

Data publicarii: 22-03-2007 | Economie

Birocratia administratiilor de bloc se va mari odata cu intrarea in vigoare a noii legi a asociatiilor de proprietari, aflata in prezent pe masa presedintelui Traian Basescu, pentru promulgare, noteaza Adevarul. Actul normativ aduce cateva modificari importante. Printre acestea, introducerea unor criterii pentru administratori si comisia de cenzori. Primii ar putea fi angajati cu contract de munca, inlocuind conventia civila din prezent, iar cenzorii ar trebui sa depuna o garantie materiala de cateva zeci de mii de lei. "Dupa ce ca este voluntariat, cine mai depune si 30 de mii de lei ca sa fie cenzor?

Introducerea contractului de munca pentru administrator inseamna plata unor taxe si impozite suplimentare, adica in loc de 16% sa fie 60%. Se blocheaza activitatea noastra", spune Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat.

Mai multe cheltuieli pentru convietuirea la bloc

O alta modificare va genera cresterea facturilor la intretinere. Este vorba despre salariile administratorilor, care vor fi stabilite prin vot de catre locatari, cat si despre constituirea fondului de reparatii, care va fi obligatoriu. "Este adevarat ca vor creste facturile, dar nu cred ca va fi o crestere semnificativa", asigura Mihai Mereuta.

Tot obligatorie va fi si reabilitarea termica a locuintelor, precum si a cladirilor cu risc seismic, pe care proprietarul ar putea fi nevoit sa o realizeze. In plus, ei vor fi obligati sa plateasca pentru daunele facute vecinilor, dar si pentru reparatii pe spatiul proprietate comuna.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: