Pensiile private au un concurent: asigurarea unit-linked

Data publicarii: 23-03-2007 | Finante-Banci

Pensia privata poate avea un randament mediu anual de 7%, in timp ce la asigurarea unit-linked cresterea poate fi si de 20-30% anual. Asigurarile private de pensii au un concurent de temut pe piata asigurarilor din Romania. Este vorba despre asigurarea unit-linked, care prezinta doua avantaje: este si asigurare, dar aduce si profit. In plus, daca la asigurarile private de pensii venitul nostru va depinde de managerii fondului de pensii, in cazul asigurarilor unit-linked noi ne putem creiona viitorul. Totul depinde de rezistenta noastra la risc.

Cum e la pensia privata

Functionarea pilonului al treilea (n.r. - sistemul pensiilor facultative, finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor) va atrage potrivit specialistilor 200.000-300.000 de participanti in sistem. Legislatia prevede ca o persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15% din venitul brut si poate beneficia de pensie la implinirea virstei de 60 de ani.

Totodata, se mentioneaza ca orice contributie in acest sistem este deductibila fiscal in limita a 200 de euro (de la angajator) si 200 de euro (de la angajat). Conform unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 de euro, pe o perioada de 25 de ani in acest sistem, va genera o pensie de 140 de euro timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative.

Observatorii pietei considera ca un randament mediu anual de 7% in euro ar fi unul foarte bun, iar randamentele fondurilor de pensii vor depinde mult de profesionalismul administratorilor.

Cum e la unit-linked

Asigurarea unit-linked prezinta doua avantaje: este si asigurare, dar aduce si profit. Cu alte cuvinte, clientul are asigurare de viata, dar banii sai nu merg doar in acoperirea riscului. Compania de asigurare care a vindut produsul pune deoparte din acesti bani si ii administreaza, cu randamente cit mai mari. In plus, ne putem retrage banii atunci cind dorim. Avantajul unei asigurari de tip unit-linked consta in faptul ca profitul asteptat este mai mare decit in cazul unei asigurari traditionale.

Astfel, la sfirsitul perioadei de economisire, banii investiti se vor putea intoarce fie toti deodata, fie sub forma unei pensii private. Cel mai bun randament al unui produs de tip unit-linked a fost anul trecut de 31%, inregistrat de un fond denominat in lei, administrat de Interamerican si care plaseaza aproximativ 70% din activele fondului in actiuni listate pe bursa de la Bucuresti (inclusiv pe piata Rasdaq).

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: