Formalitati simplificate de angajare in Belgia, pentru romani

Data publicarii: 24-03-2007 | HR/Cariere

Romanii care doresc sa munceasca in Belgia au posibilitatea sa obtina o autorizatie de munca in cel mult cinci zile daca se angajeaza intr-o meserie pentru care pe piata belgiana nu exista solicitanti, informeaza pagina de internet a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM).

Potrivit comunicatului OMFM, desi Belgia a impus restrictii pe piata muncii pentru romani pe o perioada de doi ani, muncitorii care isi gasesc o slujba intr-un domeniu pentru care nu exista cereri din partea populatiei autohtone, pot obtine permisul de munca in cinci zile de la depunerea actelor.

Astfel, pot beneficia de o procedura simplificata de obtinere a permisului de munca cei care doresc sa se angajeze in regiunile Valonia, Flandra, in comunitatea germanofona sau in Bruxelles in domenii precum asistenta medicala, constructii, informatica, gastronomie, in contabilitate sau in chimie. Firmele din aceste zone au nevoie de ingineri, asistenti medicali, farmacisti, informaticieni, muncitori in industria lemnului, patiseri, macelari sau muncitori in constructii.

Pentru obtinerea permisului pentru muncitorul roman, angajatorul trebuie sa depuna, la administratia regionala competenta, o cerere de autorizare de ocupare, la care trebuie anexate o copie a contractului de munca semnat de angajator, o copie dupa pasaportul lucratorului, eliberata de comuna de resort, care sa ateste situatia legala de sejur a muncitorului. Autorizatia de ocupare se elibereaza la cinci zile de la depunerea documentelor. Permisul de munca va fi transmis de administratia regionala fie direct muncitorului, fie la administratia comunala din zona in care acesta locuieste.

Comunicatul mai informeaza ca romanii care se doresc sa stea in Belgia pentru o perioada mai mare de trei luni au doua posibilitati de intrare in tara: fie intra in Belgia fara autorizatia provizorie de sejur, pe care o vor solicita apoi la administratia comunei unde vor sa-si stabileasca resedinta, fie o solicita de la sectia consulara a Ambasadei Belgiei din Romania, inainte de plecare. Lucratorii independenti, studentii sau persoanele care au relatii de durata cu cetateni belgieni nu au nevoie de aceasta autorizatie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: