Muzica ne face mai inteligenti

Data publicarii: 24-03-2007 | Lifestyle

Oamenii de stiinta au descoperit prima dovada potrivit careia cantatul la un instrument poate mari creierul si ascuti auzul pentru tot felul de sunete, inclusiv cele provenite din vorbire, noteaza Gandul. "Muzica pare a ajuta la mult mai multe lucruri in viata, transferand activitatea la citit sau la prinderea nuantelor din voci sau sa auzi anumite lucruri intr-o clasa galagioasa", spune Nina Kraus, neurocercetator la Universitatea Northwestern.

Cercetatorul este de parere ca aceste concluzii pun intr-o alta lumina importanta orelor de muzica de la scoala. Experimentul cercetatorilor a fost efectuat, la inceput, pe 20 de voluntari. Jumatate dintre persoanele participante aveau cel putin 6 ani de experienta muzicala cu un anumit instrument, clasele incepand pana la varsta de 12 ani.

Ceilalti participanti nu aveau mai mult de 3 ani de experienta muzicala. In timp ce priveau un film la alegere, voluntarii au auzit si unele cuvinte in mandarina. Cei cu o experienta muzicala mai mare au distins toate cele 3 tonuri diferite din cuvintele in mandarina.

Cercetatorii spun, insa, ca aceste efecte s-au intalnit si la alte persoane, nefiind necesar sa fii un muzician de top pentru a observa diversele tonalitati. Oamenii de stiinta au mai constatat ca aceste schimbari apar intr-o parte a creierului, responsabila cu controlul automat, care se "ocupa" de bataile inimii si de respiratie.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: