Cadastrul general va creste siguranta tranzactiilor imobiliare

Data publicarii: 26-03-2007 | Imobiliare

Proiectul pentru introducerea cadastrului general, initiat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), va diminua fraudele existente pe piata imobiliara din Romania, au declarat reprezentantii institutiei. "Introducerea cadastrului general va duce la cresterea nivelului de siguranta al tranzactiilor imobiliare", a declarat directorul general al ANCPI, Mihai Busuioc. In opinia lui, acest proiect nu va influenta preturile pietei imobiliare, dar va aduce avantaje pentru cetatean si pentru statul roman.

De asemenea, oficialii ANCPI cred ca singurele obstacole ce ar putea aparea in calea proiectului vor fi reactiile locuitorilor din mediul rural. ANCPI a dezvoltat o campanie de informare a populatiei, dar multi dintre satenii romani nu au inteles inca avantajele realizarii cadastrului.

Cadastrul general inseamna localizarea proprietatilor, identificarea acestora si inscrierea drepturilor de proprietate in Cartea Funciara. O consecinta a introducerii cadastrului general va fi accesarea mai usoara a creditelor ipotecare si usurarea procedurilor de transfer a drepturilor de proprietate. Pentru statul roman, proiectul este util deoarece creeaza o baza reala de impozitare, va reduce numarul de litigii, va facilita reforma funciara si va imbunatati dezvoltarea infrastructurii, sustin reprezentantii ANCPI.

Proiectul de introducere a cadastrului general se va finaliza in 2020 si va costa 944 milioane euro, iar cea mai mare parte a banilor vor proveni din finantari externe.

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara s-a infiintat in urma O.U.G nr. 41/2004 si H.G. nr. 1210/09.08.2004, prin reorganizarea Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie si preluarea activitatii de publicitate imobiliara de la Ministerul Justitiei.

NewsIn