Un european din cinci asociaza Uniunea Europeana cu birocratia

Data publicarii: 26-03-2007 | International

Uniunea Europeana este mai apreciata in afara granitelor decat in interior. O demonstreaza sondajele de opinie, care arata ca blocul comunitar este privit cu admiratie din exterior, pentru ca membrii sai s-au bucurat aproape neintrerupt in ultimii 50 de ani de pace, prosperitate si o stabilitate unica in istoria lor. Lucrurile se vad insa altfel din interior, unde euro-scepticii au devenit, in ultimii ani, din ce in ce mai numerosi si mai infocati.

Potrivit istoricului Timothy Garton Ash, de la Universitatea Oxford, Uniunea Europeana este exemplul cel mai de succes al unei schimbari pasnice de regim, in vremurile noastre. Si asta pentru ca state care au purtat razboaie in trecut au lasat deoparte divergentele si s-au aliat in cadrul Uniunii Europene, care are acum 490 de milioane de locuitori si o economie de talia celei a Statelor Unite ale Americii.

Modelul european a fost copiat de alte organizatii regionale, precum Uniunea Africana sau blocul comercial latino-american Mercosur. Cu toate acestea, tot mai multi cetateni ai Uniunii pun sub semnul intrebarii proiectul european.

Potrivit unor sondaje recente, 44% dintre europeni sunt nemultumiti de traiul in spatiul comunitar, iar un european din cinci asociaza Uniunea Europeana cu birocratia. Organizatia este acum in plina criza constitutionala, dupa ce doua state fondatoare ale Uniunii, Franta si Olanda, au respins acum doi ani proiectul Tratatului Constitutional.

Esecul a reprezentat un semnal de alarma pentru oficialii de la Bruxelles, care au recurs la o serie de masuri menite sa apropie proiectul european de cetatenii sai. Dar biletele ieftine de avion si convorbirile de telefonie mobila la pret scazut nu au facut decat sa atenueze nemultumirile europenilor, generate de faptul ca 80% din legi provin de la Bruxelles si ca normele juridice ale UE au prevalenta in raport cu cele nationale.

Realitatea TV