Suntem cei mai infocati suporteri ai euro

Data publicarii: 26-03-2007 | Finante-Banci

Aproximativ 45% dintre romani ar vota pentru adoptarea euro, daca ar fi consultati maine, iar 36% s-ar pronunta impotriva trecerii la moneda europeana, diferenta pozitiva de 9% fiind cea mai mare la nivelul celor 14 state din afara uniunii monetare, potrivit unui studiu al organizatiei Open Europe. Romania, Danemarca si Malta sunt singurele state care ar adopta euro, in cazul in care autoritatile ar organiza un referendum la momentul actual, potrivit "Sondajului privind viitorul Europei", publicat de institutul independent Open Europe, pe baza unei cercetari realizate de agentia TNS.

In restul de 11 tari UE din afara zonei euro, procentajul populatiei care s-ar opune renuntarii la moneda nationala depaseste sustinatorii euro. Cea mai puternica opozitie se inregistreaza in Marea Britanie, de 77%, urmata de Letonia si Lituania, cu 64%, respectiv 62%, iar cel mai redus procentaj al populatiei care ar vota impotriva aderarii la uniunea monetara revine Romaniei, cu 36%.

La nivelul tarilor care utilizeaza euro, 49% dintre cetateni ar prefera sa revina la vechile monede nationale. Un procent de 47% dintre locuitori vor sa pastreze euro, dar moneda unica este sustinuta de majoritatea populatiei in doar sase din cele 13 state, respectiv Irlanda, Slovenia, Luxemburg, Finlanda, Franta si Belgia.

Curentul