Tariceanu: Contributiile sociale ale angajatilor vor fi reduse cu 6%

Data publicarii: 26-03-2007 | Economie

Premierul Tariceanu a afirmat, luni, la Adunarea Generala a oraselor, ca Guvernul va reduce, in 2008, contributiile sociale pentru angajati cu 6%, de la 17% din veniturile brute cat reprezinta in prezent, in scopul de a incuraja munca, economiile populatiei si investitiile. In prezent, contributiile sociale pentru angajati reprezinta cumulat 17% din veniturile brute. Astfel, contributiile sociale (pentru pensii) sunt de 9,5%, cele pentru somaj reprezinta 1%, iar cele pentru sanatate 6,5%.

Guvernul a anuntat, la elaborarea bugetului pentru 2007, doar o diminuare cu 2% a contributiilor pentru angajator. Astfel, contributiile de asigurari au scazut, numai pentru angajatori, cu 0,25% la pensii, 0,5% la asigurari de accidente si boli profesionale, 0,25% la somaj si 1% la sanatate. In prezent, angajatorii platesc la buget contributii care inseamna cumulat 31,7% din fondul de salarii.

Actualul guvern a mai redus contributiile sociale pentru angajatori, la inceputul anului 2006, tot cu 2%.

Potrivit programului de guvernare, contributiile sociale (pensii, sanatate, somaj) ar urma sa scada treptat, incepand din 2006, astfel incat, in 2008, ele sa ajunga de la 49,5%, in 2004, la 39,5%, insumate pentru angajat si angajator.

In acelasi program, guvernul a mentionat ca reducerea va fi relativ mai mare la nivelul angajatorului comparativ cu cel al angajatului.

Masura de reducere a contributiilor sociale cu 6% pentru angajati face parte dintr-un proiect de guvernare al premierului care "nu inlocuieste, ci completeaza programul de guvernare". "Mai multi bani la cetateni presupune o crestere semnificativa a economiilor populatiei si a investitiilor", a explicat Tariceanu.

NewsIn