Circa 70% din apartamentele vechi ar putea fi inlocuite prin programul ''colivia''

Data publicarii: 26-03-2007 | Imobiliare

Circa 70% din apartamentele vechi ar trebui inlocuite cu unele noi, printr-un program cum este "rabla", in acest caz programul "colivia", intrucat structura de rezistenta a acestora este din ce in ce mai uzata, a declarat, luni, presedintele Impact, Dan Ioan Popp. "In Romania blocurile vechi trebuie sa fie demolate si inlocuite cu unele noi, de tipul zgarie-nori", a declarat Popp. El a explicat ca locatarii blocurilor vechi ar putea fi mutati in altele noi, construite pe terenurile disponibile. "Doresc sa asist la demolarea primului bloc vechi", a spus Popp.

Presedintele Impact a precizat ca o problema majora a acestui sector o reprezinta faptul ca 60-70% din fondul imobiliar este in criza de neefectuare a reparatiilor, deoarece proprietarii acestora nu au banii necesari. Locuintele aflate in blocuri reprezinta 3,6 milioane, iar dintre acestea 2,3 milioane ar trebui inlocuite, potrivit presedintelui companiei Impact. In prezent, in Romania sunt 8,1 milioane locuinte, din care 4,6 milioane sunt case, iar restul apartamente.

"In conditiile in care se se construieste 30.000 de unitati locative pe an, dintre care 20% sunt apartamente, inlocuirea fondului locativ se va face in 80 de ani", a spus Popp. Potrivit lui, anual ar trebui construite 100.000-150.000 unitati pe an, astfel incat perioada de inlocuire sa fie redusa la 16-25 de ani.

Popp a aratat ca o crestere accentuata a ofertei ar putea conduce la o usoara cadere a preturilor, cu pana la zece procente, insa trendul general se va mentine ascendent. "O piata nu cade daca ea are capacitatea sa-si inlocuiasca vechile portofolii", a conchis Popp.

NewsIn