Cota de TVA ar putea creste in 2008

Data publicarii: Astazi, 27-03-2007 | Finante-Banci

Slabele incasari la buget din TVA nu exclud marirea acestei taxe, titreaza Curentul. Intrarea in Uniunea Europeana aduce multe dureri de cap ingrijoratoare autoritatilor de la Bucuresti: o scadere destul de accentuata a incasarilor la TVA. Dupa primele 47 de zile din 2007, veniturile din TVA au inregistrat cea mai slaba performanta, situandu-se cu 5,36% sub nivelul consemnat in intervalul similar din 2006.

Pericolul este cu atat mai mare, cu cat proiectul de buget pe 2007 prevede faptul ca, din cele 55.575,5 milioane lei de la capitolul venituri, 35.487 milioane lei provin din TVA! In acest caz, nu este exclus ca guvernul sa fie obligat de situatie sa ridice cota de TVA, pentru 2008, la un nivel superior.

Previzibila, situatia ar putea conduce, daca se va adanci, la o crestere, de voie, de nevoie, a valorii cotei de TVA. Pentru ca de o scadere nici nu poate fi vorba, daca nu cumva vrem sa prabusim echilibrul bugetar (de altfel, o asemenea idee nu poate incape decat intr-o minte plina de populism electoral ieftin, marca PC-Voiculescu). Bugetul de stat a inregistrat, dupa primele doua luni ale anului, un deficit de 0,6% din PIB, fata de 2006, cand aveam excedent in primele zece luni, si numai miscari financiare inca necunoscute ne-au facut sa trecem pe minus la 1 ianuarie a.c.

Integral in Curentul