Euro se scumpeste, creditul nu se ieftineste

Data publicarii: 28-03-2007 | Finante-Banci

BNR nu a dat nici de aceasta data satisfactie bancherilor preferand sa pastreze inca o perioada rezervele minime obligatorii la un nivel ridicat. Chiar daca a coborat cu o jumatate de punct dobanda de referinta, sunt slabe sperante sa se ieftineasca imprumuturile, noteaza Curentul. Singura certitudine dupa noile mutari este ca se creeaza premise pentru alungarea fondurilor speculative dar si pentru o apreciere a euro in raport cu moneda internationala. Asta spre satisfactia exportatorilor care plang cu lacrimi de crocodil ascunzandu-si slaba capacitate de management in spatele politicilor financiare facute de BNR.

Desi majoritatea analistilor economici si mai ales bancherii asteptau ieri un semnal clar pentru startul reducerii costului creditului, BNR a preferat sa ramana inca in espectativa pana la stabilizarea pietei si echilibrelor financiare.

Banca Centrala s-a maginit la a reduce destul de semnificativ, dobanda de referinta: de la 8% la 7,5%. Chiar daca la o prima vedere aceasta ar presupune o scadere a costului creditului, bancherii spun ca nu pot ieftini imprumuturile atat timp cat avem cele mai mari rezerve minime obligatorii din UE, indiferent ca vorbim de moneda nationala sau valute.

Consecintele noilor miscari nu vor fi putine si nici nesemnificative, desi, la o prima vedere, par a fi trecute la "si altele" de massmedia romaneasca.

Prin aceasta metoda, banca centrala incearca sa mai indeparteze cate ceva din fondurile speculative care pot intra sau iesi din piata numai cand vor ele. Masura poate avea insa si consecinte mai putin bune; cea mai vizibila e deprecierea monedei nationale, investitorii creand presiune pe curs de schimb, in drumul lor de repatriere a fondurilor. Se scumpeste valuta, cresc si ratele celor care s-au imprumutat in euro sau dolari, dar cresc si preturile la bunuri de import (cu potentiala consecinta, cresterea inflatiei).

Integral in Curentul