Scaderea dobanzii BNR, riscanta pentru actualele dezechilibre economice

Data publicarii: 28-03-2007 | Economie

Unii analisti straini recomanda investitiile in Ungaria, in detrimentul celor in Romania, noteaza Adevarul. "Jocul cu focul" - asa caracterizeaza o parte din economistii straini noua decizie a Bancii Nationale. Ar putea constitui un risc de depreciere a monedei nationale reducerea dobanzii de politica monetara la 7,5%? Va fi mentinut procesul dezinflationist? Opiniile analistilor din tara noastra sunt impartite.

Dupa ce in prima parte a lunii februarie, oficialii Bancii Nationale au decis sa scada rata dobanzii de politica monetara de la 8,75% la 8%, sedinta BNR de la inceputul acestei saptamani a adus o noua surpriza pentru piata financiara romaneasca: dobanda-cheie a fost micsorata la 7,5%.

Ceea ce i-a determinat de analistii celei mai mari banci din Danemarca - Danske Bank - sa nu mai recomande investitiile in instrumentele financiare din tara noastra, precizand ca in Ungaria conditiile macroeconomice sunt mai favorabile. "Chiar daca rata inflatiei este redusa in acest moment, reducerea agresiva a dobanzii-cheie s-ar putea intoarce impotriva BNR", subliniaza analistii Danske Bank.

Motivele tin, pe de o parte, de faptul ca majorarile salariale sunt robuste si cererea interna inregistreaza o crestere puternica, iar pe de alta parte, de riscul ca investitorii straini sa isi retraga capitalul din tara noastra, conducand la o depreciere semnificativa a leului. Desigur, analistii Danske Bank ar putea fi considerati printre cei mai pesimisti, daca tinem cont de ultimele comentarii ce indicau chiar o scadere a ratingului de tara, scenariu infirmat de agentiile internationale.

Integral in Adevarul