ALB: Mai putin de 30% din IFN-uri sunt sub tutela BNR

Data publicarii: 28-03-2007 | Finante-Banci

IFN-urile au o situatie trista in ceea ce priveste competitivitatea care ar trebui sa le caracterizeze odata cu relaxarea normelor de creditare propusa de Banca Nationala a Romaniei. Declaratia apartine secretarului general al ALB, Adriana Ahciarliu. In cadrul unei dezbateri organizata de FinZoom.ro in parteneriat cu CCIR si sustinuta de BankNews.ro, aceasta a tinut sa precizeze ca mai putin de 30% din IFN-uri sunt notificate de BNR, fapt ce duce la un dezechilibru al competitiei intre insitutiile financiare nebancare.

Potrivit Adrianei Ahciarliu, 70% dintre IFN-uri nu se supun regulilor BNR, deci nu poate fi vorba de o concurenta loiala pe aceasta piata. "BNR e in intarziere cu legislatia IFN-urilor, dar s-a grabit sa oblige institutiile notificate la aplicarea normelor IFN-iste", a mai declarat secretarul general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare.

IFN-urile se mai confrunta si cu o alta problema. Este vorba despre modificarile legislative ce se produc de la un an la altul, acestea derutand atat firmele autohtone, cat si companiile multinationale abia intrate pe piata din Romania.

Redactia BankNews.ro