Petrom investeste 80 milioane euro pentru a produce carburanti ecologici

Data publicarii: 01-04-2007 | Afaceri

Din 2008, Rafinaria Petrobrazi va produce o noua generatie de carburanti diesel, Euro 5, cu un continut redus de sulf, de 10 ppm, conform standardelor europene privind produsele si protectia mediului, se arata intr-un comunicat de presa al companiei Petrom remis BankNews.ro

Compania a anuntat demararea primei etape majore a programului de investitii destinat rafinariei de la Petrobrazi. Acesta vizeaza dezvoltarea unei linii tehnologice performante, capabila sa produca o noua generatie de carburanti diesel, conform politicilor europene de mediu. Este vorba despre instalatia de hidrofinare cu ajutorul careia, din 2008, rafinaria va produce carburanti cu un continut scazut de sulf, de 10 ppm. Valoarea investitiei destinate acestui proiect se ridica la aproximativ 80 milioane euro. Intreaga instalatie de la rafinaria Petrobrazi va deveni operationala in ianuarie 2008.

Prima si cea mai importanta componenta a liniei tehnologice a ajuns astazi in Romania, prin Turnu Severin. Rezervorul de hidro-desulfurare are o lungime de peste 30 de metri, un diametru de 4,5 metri si o greutate de peste 400 tone.

Jeffrey Rinker, membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare: " Cu ajutorul acestei instalatii vom reduce continutul de sulf al motorinei de la 50 ppm, cat este in prezent, la 10 ppm, conform reglementarilor de mediu si calitate ale UE. Din 2008 vom oferi carburanti mai putin poluanti. Proiectul face parte din programul de retehnologizare a rafinariei Petrobrazi, pentru care am alocat circa 1 miliard de euro, pana in 2010 si care va contribui la cresterea capacitatii de productie a motorinei la 2,1 milioane tone. De asemenea, procesul de modernizare si retehnologizare pe care il demaram va transforma Petrobrazi, pana in 2010, in cea mai mare si mai eficienta rafinarie din Romania."

Rezervorul de hidro-desulfurare, a carui valoare se ridica la aproape 5 milioane euro, este produs in Germania. Acesta a plecat din Aschaffenburg pe 19 martie pe canalul Rin-Dunare, a strabatut Austria si Ungaria si a intrat in Romania pe la Turnu Severin. Este cel mai mare transport din istoria Petrom.

Pe teritoriul Romaniei, transportul se va desfasura pe apa si pe uscat, pe ruta Turnu Severin, Oltenita, Ploiesti, Petrobrazi. Transportul va parcurge 237 de km pe sosea, de la Oltenita la Petrobrazi.

Itinerariul convoiului include urmatoarele puncte: Oltenita, Bucuresti Soseaua de centura, Afumati, Urziceni, Albesti Paleologu, Ploiesti Soseaua de Centura, Petrobrazi.