Biblia contribuabilului constiincios, republicata saptamana viitoare

Data publicarii: 03-04-2007 | Finante-Banci

Manualul contribuabilului constiincios va fi republicat saptamana viitoare, noteaza Curentul. Codul de procedura fiscala va merge la Monitorul Oficial, cu toate modificarile introduse in 2006, dupa cum a afirmat presedintele interimar al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Daniel Chitoiu. Printre principalele modificari ale Codului de procedura fiscala, intrate in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se afla ordinea de stingere a creantelor fiscale. Astfel, contribuabilii sunt obligati sa plateasca mai intai obligatiile restante la buget si accesoriile aferente acestora si, abia dupa aceea, obligatiile curente.

Potrivit lui Chitoiu, toate sumele virate de catre datornicii la buget, de la inceputul anului, au intrat in contul datoriilor.

Conform ordinii de stingere a creantelor fiscale, prevazuta in Codul de procedura fiscala, contribuabilii care au primit inlesniri la plata trebuie plateasca mai intai sumele datorate lunar conform graficului de esalonare, impreuna cu cele aferente datoriilor curente. In cazul de neplata a acestora din urma, graficul de esalonare se anuleaza.

O alta modificare a Codului de procedura se refera la persoanele fizice care desfasoara activitati economice independente sau exercita profesii libere. De la 1 ianuarie, acestea au primit un nou cod de inregistrare fiscala in scopuri de TVA care este valabil in relatia cu partenerii de afaceri sau cu fiscul.

Codul numeric pesonal se utilizeaza in continuare doar pentru declararea impozitului pentru veniturile proprii. De asemenea, domiciliul fiscal nu mai este considerat acelasi cu domiciliul persoanei fizice sau a reprezentantului asocierii, ci sediul in care se desfasoara activitatea.

Curentul