Afacerile din Romania ale GE Money si Garanti Bank ar putea fuziona

Data publicarii: 10-04-2007 | Afaceri

GE Money si Garanti Bank ar putea implementa o strategie comuna pe piata din Romania, ceea ce ar putea implica unirea activitatilor de pe piata romaneasca sub un singur nume si dobandirea licentie bancare, a informat un comunicat al companiilor.

GE Money, prezenta in Romania prin Motoractive Leasing, Ralfi si Domenia Credit, si Garanti Bank "analizeaza posibilitatea implementarii unei strategii comune pe piata din Romania in scopul dezvoltarii unei puternice platforme de servicii financiare", se spune intr-un comunicat comun al institutiilor financiare.

Subsidiara Garanti Bank din Romania va fuziona Domenia Credit, Ralfi si Motoractive Leasing, noua structura urmand sa obtina si licenta bancara si sa functioneze sub numele Motoractive Leasing, potrivit portalului turcesc turkishpress.com. Ationarii nou-formatie institutii vor fi Dogus Group, principalul actionar al Garanti, si General Electric, se mai spune pe portal.

Pe de alta parte, cele doua companii precizeaza ca se afla inca in stadiul de discutii si ca este prea devreme pentru a oferii informatii privind planurile. "Reprezentantii celor doua organizatii, GE Money si Garanti Bank au declarat ca e prematur sa ofere detalii suplimentare, intrucat discutiile privind aceasta strategie comuna se afla inca intr-un stadiu incipient, iar o intelegere finala va trebui sa faca obiectul aprobarilor institutiilor de reglementare", se spune in comunicatul celor doua institutii.

GE Money a incheiat in 2005 un acord cu Dogus Group, principalul actionar al Garanti Bank, si detine peste 25% din titlurile bancii turcesti.

GE Money, divizia internationala de servicii financiare a General Electric, a obtinut controlul deplin al pachetului majoritar de actiuni la companiile Leasemart NV, Ralfi SA si Domenia Credit, contra sumei de 140 milioane euro. GE Money a finalizat, in septembrie 2006, achizitionarea a 80% din pachetul de actiuni detinut de Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) la Ralfi SA (companie care ofera credite de consum sub numele de Estima Finance), 78% din Leasemart (detinatoare a firmei de leasing Motoractive) si 60% din Domenia Credit.

Compania de servicii financiare a grupului General Electric, GE Money, va continua procesul de integrare al celor trei companii achizitionate in 2006 si va investi, in 2007, aproximativ 15 milioane dolari in cele trei institutii financiare nebancare pe care le detine pe piata romaneasca. Destinatiile investitiilor din acest an includ extinderea canalelor de distributie, dezvoltarea de noi produse, platformele IT si procesul de rebranding. Compania si-a planificat investitii de 50 milioane dolari pe termen mediu.

GE Money, una din cele sase companii membre ale grupului General Electric, a incheiat anul trecut cu active de 190 miliarde dolari si un profit de 3,5 miliarde dolari, cu 15% mai mare fata de 2005.

Garanti Bank Romania, subsidiara romaneasca a grupului turcesc, care opereaza ca banca universala, a incheiat anul 2006 cu active de 542,2 milioane lei.

NewsIn