Bancherii europeni, mai saraci decat cei din SUA

Data publicarii: 11-04-2007 | International

Bancherii din Europa sunt mai saraci decat cei din Statele Unite ale Americii, castigurile salariale ale acestora fiind cu 56 la suta mai mari decat ale colegilor europeni, potrivit unui articol publicat in cotidianul spaniol "Cinco dias". Bob Diamond, responsabil la Banca de Investitii Barclays a castigat, in 2006, 32,5 milioane euro, ceea ce depaseste semnificativ veniturile colegilor sai europeni.

Nu se poate spune ca directorii de banci din Europa sunt "saraci", dar, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Napier Scott, retributiile lor sunt cu 56 la suta mai mici decat cele ale omologilor lor cotati la Bursa din New York. Acest studiu compara veniturile managerilor din trei principale banci de investitii din Europa cu cele ale conducerii din sase mari banci americane.

Societatea de valori a Deutsche Bank este pe primul loc in Europa, din punct de vedere al veniturilor presedintelui sau, Josef Ackerman, 13,2 milioane euro. UBS, cea mai mare banca elvetiana a batut anul trecut recordul in ceea ce priveste salariul presedintelui sau, care a crescut cu 11 la suta: in total, Marcel Ospel a castigat 16,5 milioane euro. Cel mai inalt responsabil de la Credit Suisse, Walter Kielholz, a castigat, in 2006, 9,8 milioane euro (plus 33 la suta fata de 2005).

Castigul mediu al acestor trei inalti responsabili europeni este mic, comparativ cu media castigurilor salariale ale omologilor din bancile americane de investitii: Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, Lehman Holdings y Bear Sterns. Goldman Sachs a doborat recordul, cu cele 40 milioane euro platite lui Lloyd Blankfein, presedintele sau, potrivit Bloomberg. "Sunt situatii complet distincte, avand in vedere ca rentabilitatea Goldman este mult mai mare", explica Florian Esterer, analist la Swisscanto Asset Management.

Cronica Romana