5 trucuri ca sa cheltuiesti mai putin

Data publicarii: 29-04-2007 | Finante-Banci

Lista de cumparaturi scrisa de acasa, promotiile din hipermarketuri si evidenta stricta te tin in buget, noteaza Adevarul. Ai un hipermarket la doar 10 minute de tine si preferi sa iti faci cumparaturile in acel loc, pentru ca iti este comod, iar preturile sunt mici. Intri in magazin chitit sa cumperi paine, apa minerala si doua kilograme de carne, insa ajungi la casa cu cosul plin ochi si trebuie sa scoti din buzunar peste 200 de lei. Ce trebuie sa faci pentru a evita cheltuielile neprevazute?

1. Fa-ti o lista de cumparaturi inainte de a pleca de acasa. Produsele pentru care ai mers in magazin trebuie trecute in capul listei. Pentru legumele si fructele de sezon, hipermarketul nu este cel mai indicat. In piata, acestea sunt mai ieftine, mai proaspete, oferta, mai variata si pretul, negociabil. Gandeste-te inainte ce vrei sa gatesti si s-ar putea sa gasesti o reteta care contine ingrediente mai putin costisitoare.

2. Cauta produsele care sunt la promotie. Se intampla mai ales in hipermarket-uri. Toata lumea face la fel, nu-i nimic rusinos. Stim, e greu sa te abtii de a arunca in cos toate produsele care iti ies in cale, insa daca vrei sa faci economie, nu cumpara sub impulsul de moment. Consulta-ti fituica intocmita de acasa si vei vedea ca acele produse nu fac parte din lista de prioritati.

3. Este foarte bine ca ai ales un hipermarket si nu supermarketul de la bloc care, desi este mai comod, preturile aici vor fi cu cel putin 10% mai mari. Mai ales daca ai de facut cumparaturi pentru intreaga saptamana, hipermarketul este indicat. Nu merge insa in acelasi magazin de fiecare data. Daca vei schimba din cand in cand locatia pentru cumparaturi, vei putea gasi promotii interesante si vei face economii.

4. Este indicat sa nu mergi la cumparaturi cu copiii dupa tine. Lasa-i cu o vecina sau cu cineva din familie. Pe nimeni nu il lasa inima sa nu ii faca pe plac unui copil care il trage de mana si plange pentru ca vrea tot felul de ciocolate si bomboane din raft. Daca totusi i-ai luat cu tine, mai bine ii lasi intr-un loc de joaca special amenajat. Magazinele si, mai ales, hipermarketurile sunt recunoscute pentru arta de a aseza marfa tentanta la indemana copiilor.

5. Ia cu tine un calculator si socoteste tot ce pui in cos. Avand cunostinta despre suma pe care trebuie sa o platesti la casa in fiecare moment, te vei chivernisi altfel. Odata ajuns in fata unui raft, priveste de jos in sus. De obicei cea mai scumpa marfa este pozitionata la vedere, la nivelul ochilor, in timp ce produsele mai ieftine sunt in subsolul rafturilor. Nu te grabi sa profiti de promotiile de genul cantitati mai mari la preturi mici, decat atunci cand stii ca acel produs chiar iti va folosi.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: