Contul curent, mai rentabil decat depozitul bancar

Data publicarii: 04-05-2007 | Finante-Banci

O dobinda de 6,97% la contul de economii este mult mai buna decit una de 8% la depozitul bancar. Si asta pentru ca prima este scutita de impozit, noteaza Cotidianul.

Depozitele clasice par sa-si piarda suprematia ca instrumente de economisire. Si asta pentru ca la depozitul clasic omul trebuie sa plateasca un impozit de 16% din valoarea dobinzii obtinute, impozit ce se retine de banca si se varsa la buget. Cum media dobinzii la un depozit clasic este de 7%, rezulta ca dupa plata impozitului vom lua in mina o dobinda de 5,88%. In prezent, cele mai mari dobinzi la depozitele bancare sint acordate de Banca Carpatica si Libra Bank -8,10%, CEC si OTP - 7,25%, respectiv Alpha Bank, Leumi si Transilvania - 7%.

Plata impozitelor se poate evita in schimb la contul curent de economii. Pentru ca, potrivit legii, impozitul pe dobinda nu se plateste si in cazul conturilor curente, cu conditia ca dobinda platita pentru sumele din cont sa nu fie mai mare decit dobinda de pe piata interbancara (BUBID) la inceputul lunii pentru care se calculeaza dobinda.

De exemplu, la inceputul lunii aprilie, BUBID la o luna era de 6,97%, asadar in cazul conturilor curente cu o dobinda mai mica, banca nu va trebui sa scada impozitul pe dobinda.

Conturile de economii, in afara de avantajul dobinzii mari, apropiata de cea a unui depozit clasic, si al scutirii de impozit, sint atractive si pentru faptul ca sint mai flexibile decit un depozit clasic. Mai exact, este vorba de faptul ca dintr-un cont de economii se pot face oricind si retrageri de bani, fara a pierde dobinda, cum se intimpla in cazul depozitelor la termen, precum si depuneri suplimentare.

Spre deosebire de depozite, conturile de economii se constituie pe o perioada nedeterminata de timp, permitind crearea unor planuri de economii adaptate nevoilor fiecarui client. Mai mult, la un cont de economii, dobinda se calculeaza zilnic, la sumele existente in cont dupa retragerea sau depunerea de bani. Capitalizarea lor se face la sfirsitul lunii.

Conturi curente avantajoase gasiti la mai toate bancile importante din Romania. "Bancile acuza in prezent o lipsa de lichiditati si fac tot posibilul sa atraga economiile populatiei. Nu trebuie uitat faptul ca, daca acum citiva ani depozitele populatiei in banci depaseau creditele, acum depozitele nu mai reprezinta nici 50% din volumul creditelor. Deci este normal ca bancile sa incerce sa atraga bani de la populatie chiar pe termen de timp limitat, asa cum se intimpla in cazul conturilor curente", sustine Bogdan Baltazar, membru in Consiliul de Administratie al BRD.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: