Afla singur care iti este ''pretul de piata''

Data publicarii: 15-05-2007 | Finante-Banci

Multi candidati ajung pe un post sub nivelul lor de pregatire sau primesc un pachet salarial mult mai mic decat ar merita deoarece nu stiu cum sa "se vanda", noteaza Gandul. Aceasta este una dintre concluziile companiilor de recrutare, in urma realizarii a zeci de mii de interviuri. "Nu putine sunt cazurile in care candidatul se concentreaza pe viitorul job si uita sa arate tot ceea ce are de oferit. Daca din prima secunda ii dai angajatorului senzatia ca esti o persoana valoroasa, dar care nu se apreciaza corect, acesta va profita de situatie si te va angaja pe un salariu mult mai mic decat ai merita sau pe un post sub nivelul tau de pregatire", sustin cei mai multi dintre reprezentantii companiilor de recrutare.

Exista cateva puncte importante care trebuie parcurse inainte de a merge la un interviu. Recrutorii avertizeaza, insa, ca este nevoie de sinceritate totala, altfel candidatul nu va reusi sa se convinga nici pe el, ceea ce insemna ca nu va avea nici o sansa in fata angajatorului.

Constientizarea adevaratei valori se poate face prin conturarea, in minte, a unei imagini reale a propriei valori, fara supraestimari. Fiecare persoana trebuie sa stie care sunt activitatile pe care le poate face si unde nu are cunostintele si pregatirea necesara. Intr-o astfel de situatie se poate merge pana la exemple concrete, imaginare, despre cum se deruleaza o anumita activitate.

Gasirea unui motiv solid pentru care candidatul doreste acel post in firma se face raspunzand la doua intrebari importante: cat de multumitor este acel job si pentru cat timp ? Odata prezentat, motivul poate duce la cresterea "propriului pret" deoarece angajatorul va sti ca are de-a face cu o persoana care stie ce vrea.

Bagajul de valori: Angajatorul trebuie sa cunoasca, inca de la prima intalnire, bagajul de valori, iar acest lucru se poate face prin prezentarea - intr-o lumina favorabila - a intregului parcurs profesional. Diplomele castigate de-a lungul timpului, proiectele valoroase duse la bun sfarsit sunt foarte importante in stabilirea "pretului final". "Este normal ca atunci cand un angajator vede in fata sa o persoana valoroasa si constienta de atuurile sale sa incerce sa nu o piarda", spun specialistii My job.

Atitudinea conteaza si la interviu, ca in orice activitate. Modul in care se prezinta o persoana la un interviu spune multe despre felul sau de a fi. O atitudine relaxata, naturala si pe alocuri joviala face din orice persoana candidatul ideal. Nu putine au fost cazurile in care unii candidati au pierdut un job pentru ca s-au prezentat la interviu cu o atitudine rigida, autoritara, prea rece, toate acestea lasand impresia unei persoane cu probleme de socializare.

Tinuta business face diferenta. Recrutorii recunosc, chiar daca nu oficial, ca la un interviu haina il face pe om. Acesta poate parea mai mult sau mai putin serios, iar tinuta aleasa trebuie sa corespunda profilului companiei. O persoana care impune respect prin tinuta are castig de cauza in fata alteia care vine in blugi. "Sa fii atent la accesorii, la pantofi (sa fie curatati), la unghii si la par. In momentul in care te prezinti la interviu intr-o tinuta impecabila, angajatorul te va privi cu mai multa seriozitate decat daca ai veni in trening", este un alt sfat de la My job.

Valoarea tradusa in bani: Toti pasii anteriori cresc valoarea unui candidat. Numai ca exista un moment in care aceasta valoare trebuie tradusa in bani. Recrutorii spun ca, de obicei, acesta este cel mai sensibil moment, deoarece multi candidati, bucurosi ca au obtinut jobul, semneaza contractul fara o documentare prealabila. Pentru a avea imaginea corecta a "valorii de piata" trebuie studiate urmatoarele aspecte: nivelul salariilor pe piata de profil, pentru pozitia vizata, situatia financiara si posibilitatile firmei. "In acel moment, calculand foarte bine care este valoarea ta, vei stii exact cati bani sa ceri, fara sa fii impertinent si sa supralicitezi, dar nici sa propui o suma care sa fie sub valoarea ta", concluzioneaza recrutorii.

Gandul