Privatizarea CEC-ului trebuie facuta cu participarea masiva a capitalului romanesc

Data publicarii: 15-05-2007 | Finante-Banci

Revenirea in actualitate a problemei privatizarii CEC-ului, prin schimbarea conducerii acestei societati si prin declaratiile recente ale ministrului economiei si finantelor, determina Camera de Comert si Industrie a Muncipiului Bucuresti (CCIB) sa afirme ca pozitia exprimata consecvent de aceasta organizatie, inclusiv in cadrul dezbaterii publice pe care a initiat-o la finele anului trecut pe aceasta tema, ramane neschimbata, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.

Ca atare, CCIB sustine oportunitatea privatizarii CEC-ului cu participarea majoritara a capitalului romanesc, inclusiv prin achizitionarea de actiuni de catre cetatenii Romaniei, deponenti sau nu la CEC, pentru a pastra ultima mare banca in patrimoniul national si a nu accentua dezechilibrul intre capitalul autohton si cel strain in domeniul bancar.

"Consideram ca procesul de privatizare trebuie pregatit minutios si prin intermediul unui dialog serios si sustinut cu mediul de afaceri. Numai asa se poate evita o noua ratare a privatizarii CEC-ului, periculoasa pentru ca aceste repetate esecuri afecteaza negativ imaginea bancii si, ca atare, pot duce la diminuarea pretului de vanzare din proprietatea statului in cea privata. Aceasta atitudine ponderata si intemeiata pe dialog intre autoritati si oamenii de afaceri nu trebuie insa sa prelungeasca dincolo de termenul strict necesar intervalul de pregatire a privatizarii, pentru a nu se pierde interesul manifestat actualmente de investitorii romani pentru acest proiect", declara oficilaii CCIB.

Fara a aduce vreun repros fostei conduceri a CEC-ului, suntem de parere ca daca timpul care mai ramane pana la lansarea noilor proceduri de privatizare a CEC va fi bine utilizat pentru continuarea cresterii cotei de piata a bancii, a modernizarii si eficientizarii managementului acesteia, valoarea CEC poate creste corespunzator.

CCIB isi manifesta deplina disponibilitate de a conlucra cu Ministerul Economiei si Finantelor si cu celelalte autoritati implicate in procesul de privatizare a CEC, pentru ca procedurile sa se desfasoare intr-un mod care sa dea deplina satisfactie comunitatii de afaceri romanesti.

Redactia BankNews.ro