Isarescu: Banca centrala nu va negocia cu bancile prudenta bancara

Data publicarii: 17-05-2007 | Finante-Banci

Banca centrala este angajata ferm pentru a mentine o competitie directa, directia de reglementare va avea un dialog activ cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si cu fiecare banca, dar prudentialitatea nu se negociaza, a declarat, joi, guvernatorul Mugur Isarescu. "Reafirm angajamentul total al bancii centrale pentru o concurenta directa in piata bancara", a spus Isarescu a Forumul Financiar Sud-Est European.

Referindu-se la chestiunea normelor interne de creditare ale bancilor, care trebuie aprobate de banca centrala, guvernatorul a mentionat ca a solicitat directiei de reglenmentare din Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa aiba un dialog activ cu ARB si cu bancile, dar a spus ca acesta nu va fi echivalent cu o negociere.

"Nu este insa vorba de o negociere. Ce sa negociem? Prudenta bancara?" s-a intrbat retoric Isarescu. Guvernatorul a reamintit ca rolul bancii centrale este acela de a asigura prudentialitatea bancara, regulile acesteia, pentru mentinerea stabilitatii financiare a sistemului.

Guvernatorul a criticat "mediatizarea incorecta" a normelor bancare, in sensul ca se vorbeste de relaxarea creditarii, cand de fapt poate fi vorbam chiar de efecte ascunse, mai constrangatoare, cu aparenta unei asa numite relaxari.

De exemplu, spune Isarescu, "atunci cand avansul este zero, dobanzile atasate creditelor respective sunt mai mari, decat daca s-ar fi solicitat avana". Isarescu a lasat sa se inteleaga ca bancile isi iau singure masuri de reducere a riscurilor in cazurile in care renunta la avans si maresc dobanzile.

Guvernatorul a cerut mai multa atentie si acuratete atunci cand se vorbeste despre chestiunea asa numitei relaxari a creditarii, pentru a lamuri si educa publicul si clientela.

Isarescu a evocat si cazul creditarii in Uniunea Europeana, "unde supraindatorarea este o problema sociala".

Cometariile guvernatorului Mugur Isarescu sunt o replica la criticile aduse miercuri de bancheri care au reprosat bancii centrale o anumita lentoare a aprobarii normelor interne de creditare, ceea ce creeaza discriminari. "BNR, ca supraveghetor, nu ar trebuie niciodata sa distorsioneze competitia dintre banci", a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

Andreas Maragkoudakis, vicepresedintele Bancii Romanesti, a aratat ca distanta in timp intre momentul cand o banca sau alta obtine validarea normelor de catre BNR este discrimanatorie pentru bancile care obtin avizul mai tarziu. Maragkoudakis a spus ca banca centrala, in deciziile sale, ia in considerare situatiile financiare ale bancilor, strategiile lor precum si alte elemente, insa " daca la sfarsitul zilei, de exemplu, Bancpost va avea regulile mai flexibile de creditare decat Banca Romaneasca, vor fi in avantaj si consider ca este inacceptabil", a spus Maragkoudakis. "Consideram ca toti trebuie sa avem aceleasi oportunitati", a adaugat el.

Mai mult, exista pericolul ca normele care trebuie validate de banca centrala sa introduca elemente noi de discriminare, a spus presedintele Bancpost, Mihai Bogza. "Sucursalele bancilor straine din Romania nu vor fi afectate, pentru ca lucreaza dupa regulile bancii-mama", a explicat Bogza.

Presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner, a mentionat ca toate bancile ar trebui sa aiba aceleasi sanse. "Reglementarile BNR ar trebui sa fie clare si obiective", a spus Schreiner.

Doar 18 din cele 29 de banci care trebuie sa depuna normele proprii de creditare la BNR pentru a putea acorda imprumuturi in conditii "relaxate" au facut acest lucru pana in prezent, a spus marti prim viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Din cele 18 banci care au depus deja normele, doar una - Alpha Bank Romania - a primit pana in prezent validarea din partea BNR.

Din 38 de banci de pe piata romaneasca, sapte sunt sucursala ale unor banci straine si nu sunt nevoite sa depune normele spre validare la BNR, iar cele doua banci pentru locuinte (HVB Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte) functioneaza dupa reglementari separate, insa restul de 29 de banci trebuie sa aiba normele validate de banca centrala.

NewsIn