Zimbabwe: Rata inflatiei ar putea ajunge la 15.000% la sfarsitul anului

Data publicarii: 19-05-2007 | International

Rata inflatiei inregistrata in Zimbabwe in luna aprilie a acestui an a depasit 3700%, analistii estimand ca la sfarsitul anului aceasta se va situa intre 10.000 si 15.000%, relateaza The Times.

Inflatia inregistrata de statul african in luna aprilie s-a ridicat la 3.731,9%, depasind recordul stabilit cu o luna inainte, cand de circa 2.200%.

Potrivit The Times, cu aceeasi suma cu care acum se poate cumpara o caramida, in urma cu 10 ani se putea achizitiona o vila. Mai mult decat atat, in doar o saptamana, pretul timbrelor postale a crescut de aproape 6 ori.

In confuzia creata, nimic nu mai are valoare, aceeasi bani sunt platiti pentru doua conserve de fasole si o sticla de bere, dar si pentru un abonament pe trei luni la unul dintre cele mai exclusiviste cluburi din capitala, Harare.

Presedintele Mugabe, absolvent de economie al London University, este convins insa ca tiparirea de bani pe banda rulanta asigura stabilitate preturilor.

Ultimii opt ani au fost marcati de un real haos economic, controlul guvernamental asupra preturilor a devenit una din cauzele principale ale inflatiei, fortand micii mestesugari sa-si inchida afacerile sau sa-si reduca drastic productia. Previziunile pentru viitor sunt la fel de sumbre, analistii anticipand amplificarea crizei.

Presedintele Mugabe, unicul conducator din 1980, an in care Zimbabwe si-a castigat independenta, a acuzat in repetate randuri tarile dezvoltate de sabotaj, considerand ca sanctiunile impuse de acestea sunt singurele responsabile pentru starea economiei.

Aproximativ 80% din populatia statului african (peste 10 milioane de persoane) traieste sub pragul saraciei, conform statisticilor prezentate in cadrul unui congres organizat recent.

Wall-Street.ro