Depozitul la termen - intre dobanda mare si penalitati

Data publicarii: 12-06-2007 | Finante-Banci

Oridecateori dorim sa ne plasam economiile, trebuie sa punem in balanta atat avantajele, cat si dezavantajele depozitelor la termen sau ale conturilor de economii. Astfel, desi dobanzile la depozitele la termen sunt mai ridicate fata de cele ale conturilor de economii, de multe ori suntem tentati sa renuntam la acest produs de economisire din cauza penalitatilor ce survin in urma interventiei asupra lui.

Este bine stiut faptul ca, spre deosebire de contul de economii, daca banii sunt retrasi dintr-un depozit, inainte de scadenta se vor aplica penalitati, diminuandu-se astfel castigul potential si, de asemenea, in cazul depozitului la termen nu putem depune bani ori de cate ori dorim. Unele banci din piata s-au gandit si la aceste detalii. Astfel, unele permit incasarea dobanzii pe card prin intermediul unui cont curent in care este virata aceasta, iar altele, mai nou, acorda clientului posibilitatea de a mai depune bani in depozitul la termen, fara sa perceapa comisioane.

Dobanda depozitului la termen, incasata pe card

In cazul depozitului la termen, banii sunt plasati pe perioade prestabilitate din momentul constituirii. Orice retragere de numerar inainte de scadenta este penalizata, deponentul pierzand dobanda aferenta depozitului. Totusi, depozitele cu plata lunara a dobanzii permit in schimb incasarea dobanzii aferente depozitului la termen intr-un cont curent. In general, aproape toate bancile permit ca la contul curent sa se ataseze un card de debit, insa deponentul nu va avea acces la depozitul constituit, ci doar la dobanda remunerata pe perioada depozitului.

Accesul la banii din depozit este permis la sediul bancii sau de oriunde din lume, daca se folosesc serviciile de internet banking. Acestea permit constituirea si spargerea oricand a depozitelor si virarea banilor pe contul de card.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: