Cum alegem fondul de pensii facultative care ni se potriveste

Data publicarii: 27-08-2007 | Finante-Banci

Suma minima de participare, pietele unde sunt investiti banii, riscurile investitiei si comisioanele percepute de administratori sunt elementele-cheie, noteaza Adevarul. Noul sistem de pensii facultative se straduieste sa castige primii clienti. Dupa ce au avansat estimari de peste 100.000, administratorii de fonduri nu au reusit sa stranga, in primele trei luni, nici macar 10% din planul initial. Totusi, pentru a avea un venit bunicel la batranete, o pensie facultativa este binevenita. Ceea ce veti citi in ghidul pe scurt al unui prospect de pensii reprezinta elementele care diferentiaza un pic un fond de altul.

Cele mai multe date cuprinse in prospecte vizeaza informatii generale, legate de procedurile de administrare, de obligatiile si drepturile participantului, de anumite penalitati sau modificari ce pot interveni ulterior, dar care sunt stabilite prin norme de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSP) si care sunt aceleasi pentru toti participantii.

De asemenea, la capitolul taxe si comisioane ar mai fi de mentionat penalitatile de transfer de 5% din activul net al participantului, daca acesta se muta la un alt fond mai devreme de doi ani sau tarifele pentru servicii de informare suplimentara, la cererea participantului, care vor fi stabilite anual de CSSPP.

Mihai Seitan, director partener la firma de brokeraj de pensii FinCo&Partners si fost presedinte al Casei Nationale de Pensii, explica faptul ca in citirea unui prospect de pensii sunt importante cel putin trei elemente: datele despre firma (daca ati mai auzit de ea, ce actionari are), nivelul comisioanelor si politica investitionala.

"Aici este de urmarit cum isi alege firma investitiile, daca sunt cu expunere mare pe bursa sau daca investeste cu precadere in titluri de stat (varianta buna pentru cei conservatori)", adauga Seitan. De fapt, ponderea investitiilor in actiuni listate (expunerea activelor fondului la piata de capital) este cea care determina profilul de risc al fondurilor.

Totodata, Seitan subli­niaza faptul ca, dupa un an sau doi de existenta pe piata a fondurilor, participantii pot urmari rapoartele publice cu rezultatele obtinute de administratori. Daca clientii respectivi nu sunt multumiti, pot decide sa treaca la alt fond unde randamentele au fost mai bune sau daca are comisioane mai mici. In plus, dupa doi ani, administratorii nu mai percep comisionul de penalizare de 5% clientilor care se muta la alt fond.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: