Piata petrolului din Romania este controlata de straini

Data publicarii: 29-08-2007 | Economie

Cea mai mare parte a pietei petrolului din Romania este controlata de companiile straine. Prin vanzarea actiunilor Rompetrol, pe piata autohtona nu mai exista nicio companie cu capital majoritar romanesc. Atat extractia cat si rafinarea petrolului sunt dictate acum de statul austriac si cel kazah. Analistii economici spun ca romanii ar putea avea de suferit daca cele doua companii nu ar mai fi interesate de piata autohtona.

In 2004, prin privatizarea societatii Petrom, zacamintele de titei si gaze naturale din tara noastra au trecut sub proprietatea austriecilor de la OMV. Acum, vanzarea celor 75% din compania Rompetrol a facut ca si rafinaria Petromidia sa fie controlata de straini.

Daca petrolul din kazahstan va fi destinat pietei din romania atunci ar fi un avantaj. Daca - din contra - acest petrol va merge exclusiv in afara Romaniei, atunci tara noastra va trebui sa importe cantitatea necesara de produse rafinate, benzina si motorina, pentru a-si acoperi consumul.

Influente negative pot veni dintr-o zona, asemenea experientei anterioare cu SNP Petrom in ceea ce priveste tariful la gaze. Pot fi niste decizii ale companiei care pot afecta consumatorii, in sensul maririi preturilor.

Petromidia este singura unitate de profil de la Marea Neagra si opereaza aproximativ 5 milioane de tone de titei pe an. Pentru pachetulul de 75% din actiunile Rompetrol, compania KazMunaiGaz a platiti 2,7 miliarde de euro.

Realitatea TV