Politica fiscala lasa inflatia sa sara din nou de 5%
Data publicarii: 25-09-2007 | Finante-BanciGuvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Isarescu a solicitat inca odata interventia Executivului, materializata intr-o politica fiscala coerenta, negandita electoral, pentru a putea stapani inflatia si deficitul de cont curent. Intr-un recent interviu, cel mai longeviv demnitar din Romania postdecembrista atrage atentia asupra faptului ca urcarea preturilor la produsele alimentare si efectul psihologic indus de deprecierea leului reprezinta riscuri pentru obiectivul BNR privind inflatia. Isarescu a mai spus ca elementul cheie pentru mentinerea echilibrului macroeconomic in Romania il reprezinta in prezent politica fiscala.
Principala ingrijorare a guvernatorului BNR sunt majorarile salariale, in special in sectorul privat. Avansul salariilor este accelerat de cresterea numarului emigrantior, care creeaza un deficit de forta de munca in Romania.
Preturile de consum al populatiei au crescut in luna august cu 0,86%, fata de 0,29% in luna precedenta, in principal pe fondul scumpirilor inregistrate la alimente, iar rata inflatiei din ultimele 12 luni a urcat la 4,96%, in crestere cu un punct procentual comparativ cu nivelul consemnat la sfarsitul lunii iulie.
"Exista doua riscuri majore pentru tinta indicelui preturilor de consum, iar amandoua au avut o evolutie nesatisfacatoare si au format o combinatie defavorabila in luna august", a declarat Isarescu, pentru Reuters, prezent la o conferinta de afaceri din orasul ungar Debrecen.
Primul dintre factorii vizati este reprezentat de "efectele intarziate ale secetei, in special asupra preturilor la alimente, mai ales la paine, iar al doilea se refera la perceptia asupra deprecierii monedei nationale, desi rata de schimb revine la nivelul de la inceputul anului".
In ceea ce priveste politica bancii centrale in materie de curs valutar, oficialul a declarat ca nu va face nici un comentariu care sa predictibilizeze jocul dintr-o piata despre care se spune ca e aproape libera. "Nu am spus niciodata ca avem o valuta care fluctueaza liber, am spus intotdeauna ca pastram optiunea de a interveni in orice moment pe piata valutara", a adaugat Isarescu.
In aceasta saptamana va avea loc si o sedinta a Consiliului de Administratie al BNR care va analiza oportunitatea unei eventuale mariri a dobanzii de referinta. Potrivit parerilor analistilor bancari sau chiar a reprezentantilor bancii centrale, aceasta va fi mentinuta la nivelul actual, de 7%. Un salt al acesteia va fi facut doar daca tavalugul extern va matura leul, fapt putin probabil dupa ultimele evolutii din piete.
Integral in Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri