Tariceanu: Redeventele vor fi majorate pentru a fi aliniate nivelului din Europa
Data publicarii: 27-09-2007 | Finante-BanciNivelul redeventelor va fi majorat, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Agentia pentru Resurse Minerale, discutat miercuri in guvern, in scopul alinierii la nivelul practicat in Europa, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.
"Nu e o filosofie, trebuie sa ridicam nivelul redeventelor la nivelul la care se situeaza cam peste tot in Europa. Nu cred ca cuvantul dublare trebuie sa ne sperie. Daca un nivel de redeventa este foarte mic, el trebuie adus la un nivel care este in concordanta cu ceea ce se practica la nivel european. Cum de zece ani la noi nu a fost modificat, nu stiu sa va spun daca dublare este cuvantul potrivit, daca e prea mult sau prea putin", a afirmat Tariceanu.
Premierul a explicat ca nivelul redeventelor pentru resurse naturale (ape minerale, petrol, gaze, carbune) a ramas neschimbat de zece ani, iar propunerea de modificare a fost doar discutata in sedinta de miercuri si urmeaza sa fie fundamentata in perioada urmatoare.
Ministrul economiei si finantelor a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca ordonanta privind majorarea redeventelor va fi discutata, dupa aprobarea in guvern, cu toate companiile care au contracte incheiate.
Vosganian a mai spus ca este vorba despre "o crestere de la un simplu la dublu, de la un simplu care nu a mai crescut de foarte multa vreme". Ministrul a spus ca in prezent, pentru tot ceea ce se exploateaza in Romania, se platesc redevente de numai 0,2 - 0,3% din Produsul Intern Brut (PIB) si ca datorita majorarii bugetul va incasa anual fonduri suplimentare de 300 de milioane de euro.
Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta al ANRM, vor fi majorate inclusiv redeventele platite de Petrom statului cu 92%, desi legea de privatizare a companiei prevede mentinerea acestora la nivelul din 2004, timp de zece ani. Actul normativ abroga aceasta prevedere a legii de privatizare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024