Adio informatii despre actionari!

Data publicarii: 27-09-2007 | Afaceri

Datele cu caracter personal ale asociatilor/actionarilor firmei nu vor mai putea fi listate, ca si pana acum, de la Registrul Comertului, la cererea partenerilor interesati, noteaza Adevarul. Invocand cateva directive europene, initiatorii unei ordonante de urgenta prin care se modifica Legea Registrului Comertului au reusit sa impuna legea tacerii in ceea ce priveste identitatea actionarilor societatilor comerciale. Potrivit noului normativ, Registrul Comertului nu va mai putea sa furnizeze public date cu caracter personal.

Localitatea de domiciliu, data si locul nasterii, precum si adresa postala a actionarului, asociatului, cenzorului sau, dupa caz, a reprezentantului legal al firmei vor fi trecute la secret. De ce?

Pentru ca Registrul Comertului a intrat in categoria institutiilor si operatorilor care prelucreaza date cu caracter personal, aflate sub incidenta Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date. Prin urmare, oficiile registrului comertului nu vor mai putea furniza celor interesati elementele suplimentare ale identificarii actionarilor, in afara numelui si a adresei societatii.

ONRC, obligat sa aplice legea

Contactat telefonic ieri, in legatura cu aceasta chestiune, directorul general al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), Eugen Ghiulea, a confirmat pentru "Adevarul" ca institutia nu mai poate furniza datele personale ale actionarilor. "Suntem obligati sa aplicam legea, nu mai putem face publice date precum adresa de domiciliu, locul si data nasterii etc.

Liderii mediului de afaceri sunt stupefiati

Autoritatea de reglementare pentru protectia datelor cu caracter personal a insistat mai multa vreme ca Registrul Comertului sa intre sub incidenta Legii 677/2001. La randul nostru, am inaintat Autoritatii o nota prin care solicitam mai multe precizari in legatura cu modul in care va trebui sa aplicam aceasta lege". Eugen Ghiulea a mai declarat ca, deocamdata, cei care solicita astfel de date nu pot primi decat informatia ca actionarul cautat "poate fi gasit la sediul firmei"...

Mai multi lideri din mediul de afaceri au declarat ca sunt stupefiati de aceasta masura, le vine greu sa creada ca a fost posibil asa ceva si spera ca a fost, totusi, o greseala.

Integral in Adevarul