Budapesta si Bucurestiul, printre principalii poluatori ai Dunarii

Data publicarii: 28-09-2007 | Economie

Rezultatele biologice si chimice prelevate de catre cercetatori din apa Dunarii in cadrul expeditiei "Joint Danube Survey - 2" vor fi cunoscute abia in prima jumatate a anului viitor, insa printre principalele orase poluatoare au fost nominalizate deja Budapesta si Bucurestiul.

Presedintele Comisiei Internationale de Protectie a Fluviului Dunarea si secretar de stat al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Ana Lucia Varga, a declarat, joi, la Tulcea, ca in cadrul unei conferinte prilejuite de incheierea expeditiei, ca singurele informatii privind nivelul poluarii fluviului si zonele cele mai afectate au venit din partea cercetatorilor care au participat la expeditie, iar potrivit datelor oferite de acestia cele mai poluatoare orase ale Dunarii sunt Budapesta si Bucuresti.

"Rezultatele finale ale expeditiei le vom avea in prima jumatate a anului viitor. Atunci tarile vor putea sa verifice daca in planurile de management pe care le intocmesc au prevazut masurile necesare pentru reducerea substantelor poluante, reducerea poluarii cu metale grele sau cu nutrienti si cu celelalte substante care afecteaza biodiversitatea fluviului Dunarea. Pentru noi este foarte important ca toate tarile riverane Dunarii sa ia aceste masuri de reducere a poluarii, pentru ca toate aceste substante ajung in Dunare si apoi in Delta Dunarii. Din punct de vedere politic, exista vointa tuturor tarilor riverane Dunarii de a se angaja si de a investi in diminuarea poluarii acestui fluviu", a mai spus secretar de stat, Ana Lucia Varga.

Desi datele finale ale expeditiei vor fi prezentate publicului abia anul viitor, potrivit declaratiei membrilor expeditiei, au fost deja identificate zonele cele mai afectate de poluare, pe lista marilor poluatori fiind inscrise capitalele Bucuresti si Budapesta.

"Zonele in care noi am facut prelevari de probe sunt legate de punctele fierbinti care exista in bazinul Dunarii. Mai mult sau mai putin, noi cunoastem care sunt zonele care au influente asupra calitatii apei, iar cea mai mare problema este cea legata de reteaua de canalizari care descarca in Dunare. De exemplu, nu stiu de ce trebuie sa facem investigatii in zona Budapestei, avand in vedere ca stim deja ce apa se descarca acolo. Dar acest tip de studiu pe care-l realizam acum, in momentul in care va fi finalizat, va furniza date exacte pentru multe componente", a afirmat seful expeditiei "Joint Danube Survey - 2", cercetator Bella Csanyi.

In completare, cercetatorul Alexander Kirschner a afirmat ca in Arges situatia este foarte rea. "La Arges, situatia este inspaimantatoare din cauza numarului foarte mare de bacterii din aceste ape, care depasesc de trei sau patru ori valorile normale. Ma bucur ca nimeni nu s-a imbolnavit in timp ce preleva probe".

Explicatia poluarii accentuate a raului Arges este, in opinia reprezentantului Ministerului Mediului, Ana Lucia Varga, lipsa unui sistem de canalizare corespunzator al municipiului Bucuresti. Cu toate acestea, secretarul de stat al M.M.D.D.  considera ca, in linii mari, calitatea apei fluviului Dunarea s-a imbunatatit considerabil, avand in vedere ca au fost inchise foarte multe intreprinderi poluatoare.

Expeditia internationala de supraveghere a Dunarii, "Joint Danube Survey - 2", s-a incheiat joi la Tulcea, dupa ce, timp de sapte saptamani, cei 18 cercetatori din tarile riverane Dunarii au avut ca obiective studierea calitatii apei celui mai important fluviu de pe continent, identificarea surselor de poluare si producerea un set omogen de informatii despre fluviu. Echipa de experti internationali au folosit trei nave selectate din Germania, Ungaria si Slovenia. Expeditia a inceput pe data de 14 august 2007 la Regensburg in Germania si a strabatut Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Bulgaria, Romania, Moldova si Ucraina, finalizandu-se astazi la Tulcea. Echipa de experti a fost responsabila cu recoltarea de probe si cu efectuarea analizelor la bord, de-a lungul intregii expeditii. Lista de sectiuni de recoltare a inclus 95 de statii pe tot tronsonul, din care 25 de statii pe principalii afluenti si brate ale Dunarii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: