UE nu mai vrea tranzactii precum Rompetrol - KazMunaiGaz

Data publicarii: 04-10-2007 | International

Europenii nu mai vor tranzactii precum cea dintre Rompetrol si KazMunaiGaz, intrucat companiile statelor partenere UE beneficiaza de regulile pietei libere europene, tratament de care sunt private companiile europene in spatiul rus si ex-sovietic, a declarat miercuri seful AFET,Jacek Saryusz-Wolski.

Presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul European (AFET) a intocmit un raport pe chestiunea energetica in care propune Comisiei Europene "o mare sustinere pentru instrumente de protectie a pietei interne a UE in fata unor astfel de achizitii".

Problema este reciprocitatea, asteptata de la parteneri precum Rusia, a precizat Wolski, adaugand ca firmele europene trebuie sa se supuna regulilor de pe piata rusa, in timp ce "companiile ruse precum Gazprom pot sa fie libere pe piata europeana". "De aceea, raportul meu recomanda Comisiei sa spuna 'nu' acestui tip de reciprocitate", a completat eurodeputatul popular.

Acesta propune o "reciprocitate adevarata", un tratament egal al companiilor europene si ruse pe cele doua piete. "Asteptam de la partenerii nostri sa accepte regulile liberale ale pietei, ceea ce inseamna accesul liber la capacitatile de productie si transport. Din acest motiv asteptam ca ei, tari producatoare sau de tranzit, sa semneze si ratifice si sa respecte carta energetica", a mai spus Jacek Saryusz-Wolski.

Polonezul Jacek Saryusz-Wolski, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European a declarat ca in pachetul de masuri privind politicile comune in domeniul energiei, recent adoptat la Strasbourg, sunt incluse masuri de protectie impotriva tranzactiilor precum cea dintre Rompetrol si KazMunaiGaz.

Saryusz-Wolski, unul din autorii pachetului de rapoarte in domeniul politicii energetice comune, a fost intrebat in cadrul unei intalniri cu jurnalisti romani care este pozitia sa fata de patrunderea pe piata UE a unor companii din Kazahstan. "In raportul adoptat saptamana trecuta la Strasbourg este prevazut un set de instrumente pentru protejarea pietei interne impotriva acestui tip de achizitii, precum cea mentionata de dumneavoastra", a raspuns Saryusz-Wolski.

"In relatiile cu Rusia, suntem pentru o reala politica de reciprocitate. In acest moment, in timp ce companiile europene respecta toate restrictiile impuse de statul rus, companiile ruse, precum Gazprom, profita de piata Uniunii. In raportul pe care l-am prezentat si care a fost adoptat am spus categoric "NU" acestui tip de reciprocitate. Dorim o relatie de egalitate", a adaugat presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe. El a mai spus ca asteapta ca toate statele partenere, fie producatori de energie sau tari de tranzitie, sa ratifice Carta Europeana a Energiei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: