Spaniolii si americanii se plang de climatul investitional din Romania

Data publicarii: 10-10-2007 | Afaceri

In timp ce autoritatile se bat cu pumnii in piept pentru succesele lor in materie de imbunatatire a climatului investitional, doua dintre cele mai importante state ca pondere la acest capitol, pe plaiuri mioritice ne critica acid, noteaza Curentul.

In primul rand spaniolii afirma ca Romania, Bulgaria si Slovacia sunt tarile cu economiile cel mai putin atragatoare pentru investitori, scrie presa spaniola. Ea se bazeaza pe un studiu realizat de scoala Economica IESE a Universitatii din Navarra, ai carui autori au analizat aspecte privitoare la sansele de investitii, tipul de economie, asteptarile in ceea ce priveste cresterea economica, pietele de capital, sistemul de impozitare sau spiritul antreprenorial al populatiei.

Spaniolii considera ca factorul cel mai important in atragerea investitorilor straini este cel fiscal, iar printre punctele slabe se numara somajul, pietele de capital mici, care nu dispun de lichiditati, si economiile slab dezvoltate.

In al doliea rand, firmele americane care au investit in Romania sunt nemultumite de piata muncii din aceasta tara si de impactul pe care il pot avea evolutiile politice asupra mediului de afaceri, apreciaza consilierul economic din cadrul Ambasadei SUA, Blair LaBarge.

In timp ce restul Europei cauta sa imbunatateasca competitivitatea, legislatia muncii s-a liberalizat mai incet in Romania. Firmele care au investit in Romania se plang constant de acest aspect, putand constitui un stegulet galben pentru potentialii investitori. "Cresterea salariilor este un lucru bun, insa, daca aceasta crestere depaseste productivitatea reprezinta un pericol", a explicat LaBarge.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: