Retailerii europeni ar putea fi afectati de inasprirea mediului comercial

Data publicarii: 18-10-2007 | International

Inasprirea mediului comercial in a doua jumatate a anului 2007, ce s-ar putea prelungi si in prima jumatate a anului 2008, ar putea pune presiune asupra retailerilor ce se bazeaza pe cheltuieli discretionare, a anuntat agentia de rating Moody's.

"Retailerii europeni par a se confrunta cu o perioada mai slaba din punct de vedere al consumului, mai multe companii raportand niveluri mai scazute ale vanzarilor fata de aceeasi perioada a anului trecut", a declarat vice-presedintele Moody's, si unul dintre principalii analisti ai agentiei, Richard Morawetz, autor al raportului.

"In ciuda acestui fapt, aceasta slabiciune vine dupa o perioada stabila si, in unele cazuri, marcata chiar de imbunatatiri pentru majoritatea retailerilor in cursul anului 2006", a adaugat acesta.

Moody's mizeaza pe o temperare a ritmului de crestere economica in zone euro in a doua jumatate a anului 2007, pentru intreg anul acest indicator urmand a se plasa la nivelul de 2,5%.

Consumul ar putea fi afectat de recenta criza a creditelor si zdruncinarea increderii consumatorilor. In acest context, Moody's observa strategia anumitor retaileri ce intentioneaza sa se extinda pe plan extern.

"Companiile ce se extind pe pietele emergente beneficiaza momentan de un ritm mai rapid de crestere in cadrul acestor state", a declarat Morawetz.

"Chiar daca in general consideram pozitiva diversitatea oferita de prezenta pe plan international, suntem constienti si de potentialul volatilitatii crescute ale anumitor piete", a adaugat acesta.

Sectorul de retail nu a fost caracterizat in 2007 de un nivel ridicat al fuziunilor si preluarilor si nicio astfel de operatiune, cu exceptia achizitiei grupului Alliance Boots, nu a dus la modificari de rating.

Actuala turbulenta ce caracterizeaza pietele de credit a redus posibilitatea efectuarii unor achizitii prin intermediul imprumuturilor, posibilitatea de a obtine credite de amploare putand fi redusa in perioada urmatoare, urmand a fi aplicate reglementari mult mai aspre.

Moody's observa in plus ca dificultatile legate de sindicalizarea datoriilor bancare ar putea reduce numarul achizitiilor sustinute prin imprumuturi.

Mai multi retaileri au luat masuri si pentru a rezolva problemele legate de deficitele fondurilor proprii de pensii, lucru despre care Moody's crede ca este pozitiv din punct de vedere al ratingului.

"Avand in vedere ca operatiunile de preluare si achizitiile stagneaza momentan, principalul lucru ce va influenta ratingurile va fi cererea", a incheiat Morawetz.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: