Ce faci cand seful te streseaza

Data publicarii: Astazi, 29-10-2007 | HR/Cariere

Daca ai un job care-ti place, dar boss-ul te scoate din sarite si esti la un pas distanta de demisie, gandeste-te ca mai sunt si alte solutii! In cazul in care superiorul tipa zilnic la tine, are pretentii exagerate, te cearta de fata cu toti colegii, categoric, nu te vei simti confortabil, noteaza Evenimentul Zilei. Primul impuls, cel de moment, ar fi sa demisionezi. Insa specialistii spun ca asta nu este o solutie, mai ales atunci cand tie, de fapt, iti place si locul de munca pe care il ai si chiar pui pasiune in ceea ce faci.

Daca singura problema consta in atitudinea sefului tau fata de tine, plecarea din firma nu rezolva situatia. In fond, la orice companie poti intalni un astfel de personaj.

O prima discutie

Este evident insa ca nu trebuie sa te complaci intr-o astfel de situatie, mai ales ca nimeni nu are de castigat din ea. "Cred ca ar trebui sa nu lasi astfel de evenimente sa escaladeze, sa devina atat de grave incat si tu sa te simti nemultumit de ceea ce ti se intampla in fiecare zi si, mai mult decat atat, nici sa nu performezi la nivelul asteptat", recomanda Camelia Buburuz, directorul de resurse umane al JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Prima incercare de calmare a spiritelor este o discutie directa, doar cu superiorul. "Sugereaza-i ca ai da rezultate mai bune daca ti s-ar acorda incredere si ajutor. Evident, este foarte dificil sa-i zici ca te deranjeaza atunci cand tipa la tine si cu siguranta nu poti sa-i spui ca din cauza lui nu-ti mai faci bine treaba si esti si demotivat. Totusi, incearca!", indeamna Camelia Buburuz.

Nu-l blama!

In fond, seful e si el un om care, poate, la randul lui, e stresat de alt sef. Mai bine afla de ce e nervos, ce il irita si ce il scoate din sarite. "Fa tot posibilul sa eviti acele lucruri care-i displac. Evident, daca este un temperament exploziv, nu-i adresa intrebari in plin program de tipat. Asta ar fi echivalent cu pusul paielor pe foc", spune Andreea Dragomir, trainer specializat in gandire pozitiva al Skill Team.

O solutie, sugereaza ea, ar fi sa-i trimiti un e-mail, in care sa-i explici ca-ti doresti sincer sa muncesti alaturi de el, sa-l rogi sa te ghideze, astfel incat pe viitor sa nu mai gresesti. "Intreaba-l concret ce anume il deranjeaza, cum ar trebui sa fii sau ce sa faci pentru a nu mai exista acel consum inutil de energie din partea lui", mai explica Andreea Dragomir. Si, foarte important: nu-l judeca, nu-l blama, nu-l invinovati, pentru ca nu va ajuta la nimic.

Mergi la superiorul lui!

Exista si varianta reclamatiei. In fond, cei din staff-ul firmei sau de la resurse umane nu s-ar bucura deloc daca din firma ar pleca oameni competenti doar pentru ca un sef nu stie sa coboare tonul.

Daca nici asa nu se rezolva lucrurile, mai ai o solutie: invata sa treci cu vederea. "Gandeste-te ca asa este felul lui de a fi, ca de fapt tine la oamenii lui, insa este un coleric", spune Andreea Lupan, general manager al Barnet McCall Recruitment.

LIMBAJ NON-VERBAL

Priveste-l in ochi!

Adopta un ton mai scazut decat al lui;

Asculta activ - da din cap, aproba;

Nu adopta o atitudine de supunere;

Atinge-l, daca nu exista o bariera emotionala, pe umar;

Priveste-l in ochi;

Zambeste-i sincer;

Pastreaza o distanta intre tine si el de cel putin 45 de cm.

Recomandarile apartin specialistei in limbaj nonverbal Mihaela Stroe.

Evenimentul Zilei