Decizia Fed nu va pune capat problemelor bancilor

Data publicarii: 01-11-2007 | International

Decizia Federal Reserve de miercuri de a cobori dobanda de politica monetara nu va face prea multe pentru bancile care se confrunta cu pierderi accentuate din credite, in contextul crizei pietei imobiliare, scrie Reuters.

Bancile au incheiat recent un trimestru al treilea cu rezultate lipsite de stralucire, iar multe dintre ele au avut pierderi in crestere din credite, deoarece proprietarii de case si agentii imobiliari se chinuie sa isi plateasca facturile. Un analist de la banca de investitii Lehman Brothers, Jason Goldberg, a spus ca rezultatele trimestriale a 51% dintre marile banci americane au fost sub estimarile jucatorilor de pe Wall Street, adica ale celor mai multe banci din cel putin 11 ani.

Decizia Fed de a scadea rata sa principala la imprumuturile pentru o zi (overnight) de la 4,75% la 4,50% va cobori o serie de rate legate de cele pe termen scurt ale pietei, cum ar fi ratele de pe cardurile de credit si pentru liniile de credit pentru populatie. Coborarea dobanzii cheie a bancii centrale americane ar putea permite bancilor sa scada si ratele pentru depozite. Ca urmare a micsorarii dobanzii cheie a Federal Reserve, bancile au inceput sa isi coboare rata dobanzii la care acorda credite de la 7,75% la 7,50%.

Totusi, deoarece in mod normal scaderile dobanzii de politica monetara au nevoie de sase luni pentru ca efectele lor sa se vada in economie, in conformitate cu declaratiile economistilor, coborarea de miercuri a dobanzii americane de politica monetara si chiar cea cu 0,5% din septembrie vor avea nevoie de timp ca sa isi faca pe deplin efectul.

"Problemele raman aceleasi: pe piata imobiliara exista o slabire si avem un posibil efect contagios care afecteaza negativ alte imprumuturi pentru populatie, inclusiv cele pentru cardurile de credit si creditele din sectorul auto", a spus seful diviziei pentru banci si broker-dealeri din America de Nord, Rodrigo Quintanilla, al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's, citat de Reuters.

Sectorul bancar a avut in 2007 una dintre cele mai slabe evolutii de pe piata americana de capital. Pana marti, indicele S&P Financials GSPF coborase cu 9,4% de la inceputul anului, comparativ cu o crestere de 7,9% a indicelui S&P 500, SPX.

Actiunile companiilor financiare reprezinta o cincime din totalitatea celor care intra in alcatuirea indicelui S&P 500. Actiunile unora dintre institutiile financiare, inclusiv cele ale bancii pentru credite ipotecare Countrywide Financial Corp., au coborat cu peste 50%.O economie mai sanatoasa ar putea stimula afacerile si supraveghea pierderile din credite. Un raport al Departamentului american al comertului publicat miercuri a aratat o crestere economica anuala surprinzatoare, de 3,9%, pentru perioada iulie-septembrie. Este cea mai mare crestere economica a Statelor Unite dintr-un an si jumatate, mai arata Reuters.

Federal Reserve a aratat insa ca rata s-ar putea tempera, "reflectand partial intensificarea corectiei din sectorul imobiliar".

"Scaderile dobanzii cheie a bancii centrale nu vindeca greselile trecutului", a spus un analist bancar, Gary Townsend, de la compania Friedman Billings Ramsey & Co., din Arlington, Virginia. "In masura in care bancile nu au imprumutat bani cu intelepciune, cum este cazul in sectorul creditelor ipotecare cu grad mare de risc sau pentru anumite constructii rezidentiale din Florida, imprumuturile ar putea fi deja neprofitabile", a adaugat Townsend, citat de Reuters.

Mai mult decat atat, unele banci, inclusiv Citigroup Inc, Bank of America Corp si Wachovia Corp, au expuneri mari la piata de capital si au fost afectate negativ in vara cand s-a declansat criza creditelor. O analista de la grupul financiar Morgan Stanley, Betsy Graseck, si-a schimbat recomandarea pentru sectorul bancar de la "atractiv" la "prudenta" si a estimat ca in 2008 va fi o "recesiune a creditelor pentru consumatori". Graseck si-a revizuit negativ recomandarile si pentru Citigroup, Bank of America si Wells Fargo & Co.

"Ne asteptam la o deteriorare semnificativa, in conditiile in care standardele mai aspre de creditare pe care le impun bancile si pietele de capital ii strang cu usa pe consumatori, iar somajul creste si valoarea caselor scade", a scris Graseck. "Estimam ca exista si riscuri legate de castigurile/actiune, daca eventuala recesiune a creditelor pentru populatie se extinde la nivelul companiilor", a mai avertizat analista citata de Reuters.

NewsIn