Bogdan Baltazar spune ca BNR a actionat pentru deprecierea leului

Data publicarii: 07-11-2007 | Finante-Banci

Banca centrala a redus in prima parte a acestui an dobanda de politica monetara pentru a devaloriza leul, a spus marti, la Targu Mures, consultantul financiar Bogdan Baltazar, care a criticat discursul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, legat de cosul de consum si de salarii.

Bogdan Baltazar a mai spus ca, in ceea ce priveste inflatia, guvernatorul BNR a procedat gresit in lunile trecute. "Daca mai tineti minte, acum cateva luni de zile domnul Isarescu, fara niciun rost, ma rog consiliul de administratie, a coborat rata dobanzii de politica monetara, de ce, nu se stie, probabil a vrut cu disperare sa devalorizeze leul", a declarat Baltazar.

In prima jumatate a acestui an, boardul bancii centrale a coborat de patru ori consecutiv rata dobanzii de politica monetara, de la 8,75% la 7%, pe fondul mentinerii inflatiei la un nivel redus, de sub 4% pe an, evolutie la care a contribuit substantial aprecierea leului din acea perioada, potrivit analistilor.

"Daca cobori dobanda, descurajezi leul. Si chiar se zice, gurile rele zic, eu sunt convins ca e asa, ca prin interpusi - legatura cu BCR-ul si altele functioneaza, e un dezavantaj pentru cea mai mare banca - mai primesti si comezi din astea, nu efective, dar trebuie sa reactionezi la chemarile bancii centrale. Deci s-a luptat nitel contra leului", a adaugat Baltazar.

In timpul verii, dealerii si analistii pietei suspectau BNR ca intervine in piata valutara prin intermediul "unei banci mari", insa acest lucru nu a fost confirmat niciodata nici de banca centrala, nici de vreo banca de pe piata.

Fostul presedinte al BRD a mai afirmat ca Mugur Isarescu a facut declaratii gratuite cand a vorbit despre ponderea mare a alimentelor in cosul de consum al romanilor. "Acum domnul Isarescu se plange ca alimentele ocupa prea mult in cosul zilnic si ca in Europa Occidentala sunt 18-20% si la noi sunt 40%. Eu cred ca a fost reprodus trunchiat, asemenea cugetare indraznesc sa spun "a la Gaga" n-am mai vazut. Sigur ca-n tarile dezvoltate alimentele ocupa in cosul zilnic foarte putin, 18% mi se pare chiar mult. La noi, o tara amarata, sigur ca mancarea este 40%. Cand preturile la alimente scadeau, nu s-a mai plans domnul guvernator Isarescu ca ocupa 40%, deci il ajuta la dezinflatie. Acum, insa, a descoperit ca e 40% si alimentele sunt de vina si asa mai departe", a spus Baltazar.

Bancherul s-a referit si la cresterile salariale deplanse de guvernatorul BNR, care sunt, in opinia sa, cauzate de criza fortei de munca, care urca salariile din mediul privat. Baltazar considera, insa, ca indemnul guvernatorului BNR - "munciti mai mult si cheltuiti mai putin" - nu va fi urmat de romani.

"Sigur ca are dreptate, numai ca acesta e un apel frumos. Munciti mai mult si cheltuiti mai putin, cine face de buna voie asa ceva?", s-a intrebat Baltazar.

Consultantul financiar considera, de altfel, ca ceea ce cere guvernatorul BNR este adoptarea de catre romani a unei etici protestante  - care, potrivit sociologului Max Weber, ar sta la baza capitalismului occidental - dar se indoieste ca aceasta ar putea avea vreun echivalent in Romania. "Am mare admiratie fata de mama asta a capitalismului care a fost calvinismul sau luteranismul. Ei gandeau asa: muncesc mai mult si nu pun podoabe, sa se vada in munca", a comentat Baltazar. 

Fostul presedinte al BRD a mentionat ca , in alte perioade politice, Mugur Isarescu evita sa spuna lucrurilor pe nume. "Sigur ca domnul Isarescu putea sa spuna mai demult, de pilda in timpul guvernarii PDSR, cand se baga tare, se platea nemunca masiv. Si acuma se plateste nemunca foarte mult. Se platea nemunca masiv, putea s-o spuna si atunci, sigur, numai ca regimul de organizare sud-italiana din perioada aia functiona si atunci eram mai discreti", a spus Baltazar.

"Acum mai poate sa vorbeasca si nu pot decat sa-i dau dreptate 100%. Adica au fost o serie intreaga de cadouri electorale, pensiile intinse dincolo de orice masura, salarii. Bugetarii, in loc sa scada drastic cum ar fi trebuit - ca mai scadea si coruptia, mai scadeau si verigile la care trebuia sa dai bani la toate pe parcurs - au crescut ca numar. Le cresc salariile mult dincolo de productivitatea exprimata", a adaugat el.

Bogdan Baltazar a atras atentia si asupra pericolului de "a se arunca cu bani," deoarece Romania este in an preelectoral.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: