Firmele nu renunta la metoda birocratica de declarare a taxelor

Data publicarii: 13-11-2007 | Afaceri

Desi au posibilitatea de a-si indeplini obligatiile catre Fisc din birou, din fata calculatorului, contribuabilii din Romania continua sa faca drumuri inutile la administratiile financiare, noteaza Adevarul. Cel putin doua-trei zile pe luna, administratiile financiare din Bucuresti si din tara continua sa fie neincapatoare. Desi pot apela la un sistem informatic care le face viata mai usoara, firmele prefera sa foloseasca in continuare vechile metode, stand astfel in inghesuiala si la cozi inutile.

"Cand acest sistem de declarare on-line nu exista, era cerut. Acum, ca exista, nu este folosit", a declarat pentru "Adevarul", Cristian Nicolae Stoina, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti.

Acesta ­este dezamagit ca, desi contribuabilii au fost informati in privinta avantajelor, ei nu folosesc sistemul on-line de declarare. Potrivit unei situatii furnizate de DGFP Bucuresti, doar 977 de firme din Bucuresti au depus declaratiile on-line, pana in acest moment, dintr-un total de aproximativ 180.000 de contribuabili.

"Cred ca este vorba despre obisnuinta romanului de a sta la cozi. Cel putin societatile de contabilitate nu agreeaza varianta depunerii on-line a declaratiilor", a precizat Stoina, amintind totodata ca, desi aglomeratia ar putea fi evitata, exista cel putin doua zile pe luna cand sediile administratiilor financiare devin neincapatoare. "Sunt firme de contabilitate care vin in ultimele minute ale programului, pe 24 si 25 ale lunii. Vin sa depuna zeci de declaratii, fiecare, si este normal sa se formeze cozi", a mai spus oficialul DGFP Bucuresti.

Certificatul digital, obligatoriu

Majoritatea celor care apeleaza la depunerea on-line a declaratiilor sunt companii multinationale. Acestea spun ca sistemul este util, evitandu-se birocratia si aglomeratia. In acest moment, decla­ra­­tiile fiscale pot fi depuse on-line de catre contribuabilii din Bucuresti, Ilfov, Bacau, Bihor, Brasov, Braila, Cluj, Iasi, Olt, Sibiu, Timis si Valcea.

Pot fi trimise astfel prin internet declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat, declaratia rectificativa, decontul de TVA, decontul special de TVA, declaratia privind impozitul pe profit sau decontul privind accizele.

Pentru a putea transmite declaratiile on-line, firmele trebuie sa solicite Ministerul Economiei si Finantelor un certificat digital, pentru obtinerea caruia solicitantul trebuie sa completeze o cerere pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Integral in Adevarul