Vodafone si Orange, banuite ca-si impart monopolul

Data publicarii: 14-11-2007 | Afaceri

Concurenta de pe piata de telecomunicatii este foarte mica si exista indicii ca Vodafone si Orange au o pozitie de dominanta colectiva, a declarat ieri Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), noteaza Cotidianul. Acesta spune ca cei doi giganti sint suspectati de dominanta colectiva din cauza ofertelor care seamana foarte mult, a similaritatilor de comportament, a nivelului mare de concentrare a pietei, a cotelor de piata si din cauza profitabilitatii "semnificativ mai mari" decit cea a concurentilor.

Georgescu a criticat sever intreaga piata a comunicatiilor, pe care, potrivit unui studiu realizat de TASC Strategic la cererea ANRCTI, exista prea putina inovatie, preturi ridicate cu amanuntul si o transparenta redusa a tarifelor. Situatia este la fel si la telefonia fixa, unde sint preturi mari si transparenta putina, spune presedintele ANRCTI. Conform acestuia, clientii sint nemultumiti si nu au prea multe variante la furnizorii de telefonie. ANRCTI va realiza un document de pozitie privind strategia de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din Romania pentru perioada 2007-2010, elaborat pe baza rezultatelor oferite de analiza-diagnostic mentionata.

Reactia companiilor de telefonie nu a intirziat sa apara, acestea afirmind ca exista riscul ca autoritatile de reglementare sa inteleaga si sa aplice gresit ceea ce se dicteaza de la Bruxelles, ceea ce ar pune in pericol intregul sector de telecomunicatii. Ian Gray, directorul executiv al Vodafone Grup pentru Europa Centrala, a afirmat ca, inainte de a se lua orice masura in domeniul comunicatiilor la nivelul tuturor celor 27 de state membre, trebuie sa se tina cont de gradele de dezvoltare din tarile respective.

"In unele state, anumite companii primesc subventii, dar platesc taxe mai mari. In alte tari nu exista subventii, dar taxele sint mai mici. Tinind cont de aceste lucruri, preturile de interconectare nu pot sa scada prea mult, din cauza strategiilor diferite", a spus Gray.

"Pozitiile celor doi operatori sint efectul sumelor investite (circa 1,2 miliarde de euro in cazul fiecarei companii in intervalul 1996-2007 - n.r.) in dezvoltarea infrastructurii, proces care a sustinut, intr-un fel sau altul, cresterea economica a Romaniei", a afirmat Ian Gray.

Integral in Cotidianul