Isarescu: fluctuatiile mari de curs nu fac bine economiei

Data publicarii: 23-11-2007 | Economie

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste inflatia, dar nu este "confortabila" cu fluctuatiile de curs de schimb ale leului, deoarece acestea "nu fac bine" economiei, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat The Money Channel.

"Pentru o economie mica si deschisa ca a Romaniei, (cursul de schimb) este o variabila vitala. Fluctuatii de curs nu fac bine economiei. In ciuda faptului ca tintim inflatia, nu suntem confortabili cu variatiile mari de curs", a declarat Isarescu.

Declaratia vine in contextul in care moneda europeana era cotata joi seara la 3,6340-3,6400 lei, cu circa zece bani (2,6%) mai mult decat miercuri seara, pe o piata marcata de ordine masive de cumparare de valuta in schimbul leilor. Cotatiile apropiate de 3,64 lei/euro atinse joi reprezinta un nou minim al ultimului an pentru leu si marcheaza o depreciere de circa 17% fata de nivelul de 3,11 lei/euro atins la inceputul lunii iulie.

Guvernatorul a tinut totusi sa precizeze ca BNR nu tinteste cursul, care este stabilit de piata. "Piata valutara are si functie de intrare pe piata de capital, are functia de a stabili cursul, care nu este doar cursul economiei reale, este un curs de echilibru pe plan financiar, are si functie de corectie legat de sectorul extern si balantei de plati, dar in ultima instanta, cursul de schimb este una din variabilele esentiale pentru orice economie", a explicat Isarescu.

Ultima perioada a fost marcata de o volatilitatea accentuata a cursului de schimb si poate fi descrisa ca un "moment de spirala", in care  cotatiile efective sunt mai putin relevante".

"De multe ori se coteaza numai in ecran. De aceea se foloseste si cuvantul volatilitate. Evenimentele acestea de miscari puternice de curs in sus, apoi in jos, sunt specifice a ceea ce numim noi turbulente", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul a mentionat ca banca centrala urmareste "cu perseverenta" ca politica monetara sa isi faca datoria si sa tina inflatia sub control, ceea ce reprezinta "bunul cel mai de pret pe care o banca centrala poate sa il dea societatii".

"Stabilitatea preturilor este garantia unei cresteri economice de durata si nedistorsionate, iar legat de turbulentele financiare internationale, iarasi publicul din Romania, dar si investitorii romani si straini, sa aiba garantia ca banca centrala va lucra cu toata inteligenta ca efectele negative sa fie diminuate, va conlucra cu guvernele, dar pe de alta parte - trebuie sa spunem si celalalt adevar - suntem intr-o lume globalizata, nu mai suntem o economie inchisa si turbulentele financiare internationale pot sa fie atenuate, dar sub nicio forma nu pot sa fie stinse sau anihilate", a mai spus Isarescu, in interviul mentionat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: