Puterea marilor companii este excesiva, reiese dintr-un sondaj mondial

Data publicarii: 03-01-2008 | International

Majoritatea opiniei mondiale estimeaza ca marile companii au o influenta mult prea mare asupra statelor, avand chiar mai multa putere decat autoritatile politice, conform unui sondaj Ipsos realizat in 12 state, citat de AFP.

Sondajul efectuat pe internet, la care au participat aproximativ 22 de mii de persoane din principalele economii mondiale (Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franta, Canada, Japonia) si din statele emergente (Rusia, Brazilia, India, Argentina, Turcia) prezinta un portret grav al efectelor globalizarii economice.
           
Compania Ipsos, care a efectuat sondajul, a afirmat ca a chestionat persoane ce fac parte din o anumita elita a statelor din care fac parte, marja de eroare a studiului fiind de 3,1% pe tara.

Aproximativ 74% dintre persoanele chestionate estimeaza ca marile companii au "o influenta prea mare" asupra deciziilor guvernelor din tarile de unde provin, nivelul ridicandu-se la 85% in cazul Argentinei, scazand insa in cazul Poloniei sau Japoniei (57%).

Circa 69% dintre respondenti au raspuns pozitiv la intrebarea "sunt companiile mari mai puternice decat guvernele?".
            
Un numar oarecum similar (72%) estimeaza ca guvernele nu ar trebui sa ezite atunci cand se pune problema redactarii de legi menite a ingradi activitatea marilor companii nationale si multinationalelor, afirma sondajul.

Insa opiniile sunt mult mai impartite atunci cand vine vorba de controlul exercitat de guvern asupra marilor companii.

Un numar de 52% dintre cei chestionati sunt favorabili unor astfel de initiative in timp de 48% de opun, iar 52% dintre respondenti cred de asemenea ca guvernul nu face destul pentru a proteja muncitorii, procent care se ridica la 80% in cazul Rusiei.

In ciuda numeroaselor critici la adresa globalizarii, 55% dintre cei chestionati estimeaza ca marile companii au o "influenta pozitiva".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: