Principalele crahuri bursiere din istorie
Data publicarii: 23-01-2008 | InternationalAgentia France-Presse reia principalele crahuri din istorie, dupa caderile puternice inregistrate luni pe toate marile piete bursiere din lume.
-
1720: Crah in Marea Britanie in decembrie, in urma bulelor speculative, care au antrenat falimentul Companiei Marilor din Sud si al bancii Law.
-
1882: Crah al Uniunii Generale. Falimentul acestei banci catolice franceze antreneaza falimentul a numerosi agenti de brokeraj. Bursele de la Lyon si Paris sunt afectate, ceea ce arunca tara intr-o criza economica.
-
1929: Crah pe Wall Street. Joi 24 octombrie, indicele Dow Jones pierde peste 22% la inceputul sedintei, dar se redreseaza si incheie sedinta cu o scadere de 2,1%. Cade ulterior cu 13% la 28 octombrie si cu 12% a doua zi. Criza pune capat speculatiilor bursiere si marcheaza inceputul Marii Recesiuni din Statele Unite si al unei crize economice mondiale, care afecteaza in mod deosebit Europa.
-
1987: Crah pe Wall Street in 19 octombrie. In urma unui deficit comercial important si a unei cresteri a ratelor dobanzilor de referinta stabilite de Bundesbank, indicele Dow Jones scade cu 22,6% intr-o singura zi. Indicii celorlalte burse au scazut de asemenea, ceea ce evidentiaza interdependenta pietelor financiare mondiale. Acesta este primul crah din era informatica.
-
1998: Crahul rus. In luna august, rubla rusa se prabuseste si pierde 60% din valoare in decurs de 11 zile, dintre care 17,13% in 27 august. Rusia se confrunta cu o criza economica si monetara, legata partiala de criza financiara asiatica din 1997.
-
2000: Sfarsitul bulei internet. Bula speculativa din jurul valorilor bursiere legate de internet si de noile tehnologii se sparge. Dupa un record de 5.048,62 de puncte in 10 martie, indicele Nasdaq, care monitorizeaza companiile ce desfasoara activitati legate de internet si de noile tehnologii scade cu 27% in primele doua saptamani ale lunii aprilie si cu 39,3% intr-un an. Aceasta scadere are efecte asupra tuturor pietelor legate de "Noua Economie".
-
2001: In 11 septembrie, dupa atentatele care s-au soldat cu aproximativ 3.000 de morti, bursa din New York a fost inchisa timp de o saptamana. La redeschidere, indicele Dow Jones a suferit cea mai importanta scadere din istorie, de 648.81 de puncte (7,3%).
-
2002: Falsificarea conturilor grupului american de energie Enron si fraudele comise de grupul american de telecomunicatii Worldcom duc la o cadere a burselor din lume. Pietele bursiere ale economiilor dezvoltate au inregistrat scaderi vertiginoase: 43,9% la FranKfurt, 33% la Paris, 24,8% la Londra.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri