Pana la ce varsta poti sa-ti schimbi cariera

Data publicarii: 24-01-2008 | HR/Cariere

Lucrezi in vanzari si vrei sa fii avocat? Sau esti manager si vrei sa lucrezi pe un vas de croaziera ca sa vezi lumea? Ori poate esti barman, dar ai vrea sa te specializezi in resurse umane? Sau pur si simplu te-ai saturat de sefi si stat peste program si iti doresti sa incepi propria afacere? Inseamna ca schimbarea carierei este o optiune care trebuie luata in calcul, noteaza Gandul. Specialistii in resurse umane spun ca schimbarea carierei nu este determinata in mod hotarator de varsta persoanei care ia o asemenea decizie.

"Cred ca in general nu varsta determina schimbarile de cariera, ci mai degraba nivelul de dezvoltare pentru pozitia pe care o ocupa cineva la un moment dat", considera Ariel Ungureanu, project consultant la compania de recrutare Barnett McCall Romania. Astfel, mingea este in terenul companiilor si politica de resurse umane poate avea un impact hotarator asupra angajatilor. De aceea, este de preferat ca fiecare firma sa aiba un plan de dezvoltare profesionala, iar conditiile de promovare sa fie obiective si transparente. "Daca aceste proceduri nu exista, odata aparuta plafonarea orice angajat are dreptul sa se indrepte spre o alta directie", apreciaza consultantul.

Cele mai multe schimbari se produc intre 22 si 28 de ani

Statistic vorbind, cele mai multe schimbari se produc intre 22 si 28 de ani, insa in aceasta perioada nu se poate vorbi de o cariera, ci mai mult de o cautare activa a domeniului de activitate, este de parere Marius Popescu, managing director la Media Market. Pentru cei hotarati sa-si schimbe cariera, este bine ca acest lucru sa se intample dupa perioada facultatii pana la varsta de 28 de ani. "Dupa aceasta varsta, datorita implicatiei din plan personal, investitia in cariera aduce de multe ori dezechilibre in viata personala, ceea ce nu este de dorit.

Atunci cand profesia interfereaza cu situatia personala, atunci categoric are de pierdut planul personal", explica Marius Popescu. Varsta maxima pana la care puteti face schimbari radicale este, in opinia specialistilor de la HART Human Resource Consulting, 30 - 35 de ani. "Peste aceasta varsta, lipsa experientei constituie un impediment in realizarea unei astfel de schimbari", precizeaza acestia.

Sfaturi pentru cei care vor sa faca schimbari majore in viata profesionala

  • analizeaza cu atentie situatia si indentifica factorii care te deranjeaza cel mai tare
  • consulta-te cu diferite persoane care te pot consilia
  • defineste clar ce iti doresti si fa-ti un plan de cariera
  • examineaza potentialele domenii profesionale si posibilitatile de formare profesionala
  • fii gata sa incepi de la zero
  • daca ai luat o decizie referitoare la un nou job, respect-o.

In caz contrar, dai impresia de neprofesionalism.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: