Federal Reserve a micsorat dobanda cheie la 3%

Data publicarii: 31-01-2008 | International

Consiliul de politica monetara al bancii centrale americane, Federal Open Market Committee, a coborat, miercuri, dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual pana la 3% pe an, pe fondul nervozitatii de pe pietele financiare, potrivit comunicatului institutiei si conform estimarilor.

Pietele financiare se mentin intr-o stare de stres semnificativ, iar creditarea s-a inasprit si mai mult pentru unele companii, dar si pentru populatie. Mai mult decat atat, informatiile recente indica o agravare a problemelor de pe piata imobiliara, dar si o incetinire a evolutiei pe piata muncii, arata banca centrala americana, Federal Reserve.

Federal Open Market Committee (FOMC) estimeaza ca inflatia din Statele Unite se va tempera in urmatoarele trimestre, dar ca va fi necesara, in continuare, o monitorizare atenta a evolutiei presiunilor inflationiste.

Miscarea de politica monetara de miercuri, corelata cu masurile anterioare, ar trebui sa sustina o crestere moderata in timp si sa contribuie la diminuarea riscurilor la adresa activitatii economice, arata banca centrala americana.

Cu toate acestea, cresterea economica se confrunta in continuare cu o serie de riscuri. Federal Reserve va continua sa evalueze efectele de pe pietele financiare si alte evolutii ale perspectivelor economice si va actiona adecvat si la timp, pentru a micsora riscurile care ameninta economia, mai arata comunicatul Fed.

Decizia de politica monetara survine dupa o micsorare cu 0,75 puncte procentuale a dobanzii de referinta a bancii centrale americane din 22 ianuarie si marcheaza unul dintre cele mai rapide episoade de relaxare a politicii monetare inregistrate de la inceputul anilor 1980.

Decizia bancii centrale americane este in conformitate cu estimarile majoritatii analistilor. Acestia estimasera ca Federal Reserve ar putea cobori dobanda de referinta, in cadrul unor eforturi agresive de a scuti economia americana de cele mai grave efecte ale problemelor de pe piata imobiliara si ale crizei creditelor.

"Scaderea increderii populatiei americane si statisticile pentru cheltuielile consumatorilor, cresterea stocurilor de locuinte si ieftinirea acestora sunt elemente care ar trebui sa fie ingrijoratoare pentru bancherii centrali americani, deoarece ameninta cresterea economica", arata un document al economistilor de la banca elvetiana UBS, care estimasera ca Federal Reserve va micsora miercuri dobanda sa de referinta cu 0,50 puncte procentuale.

NewsIn