Isarescu se teme de al doilea val inflationist

Data publicarii: 12-02-2008 | Finante-Banci

Revigorarea inflatiei din ultimele luni este categoric superioara fata de inflamarile anterioare, iar banca centrala se teme de un al doilea val de scumpiri, provocat si de evolutia nefavorabila a economiei globale, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Guvernatorul a mai explicat ca factorii care au declansat fenomenul inflationist in Romania au fost externi, dar situatia a fost agravata de contextul intern.

"Suntem in general optimisti pentru evolutia economiei in acest an, insa ingrijorarea Bancii Nationale a Romaniei apare pentru rata inflatiei. Revenirea din ultima perioada este categoric de proportii superioare comparativ cu toate celelalte reveniri. Apare pe toate subcomponentele indicelui preturilor de consum si, repet, ne temem de al doilea val. Declansatorii au fost, in mod evident, factorii exogeni, dar fondul, validarea, a venit din interior", a mai spus Isarescu, la un seminar pe tema perspectivelor unei recesiuni globale in 2008.

Potrivit guvernatorului BNR, excesul de cerere agregata a determinat aceasta "validare".

"Gap-ul pozitiv nu se inchide, pentru ca apar, de fiecare data, factori puternici care stimuleaza cererea: cresteri salariale, cheltuieli fiscale suplimentare", a completat Isarescu.

Referitor la "al doilea val" inflationist, Isarescu a spus ca pericolele ar veni dintr-o serie de scumpiri "structurale", la nivel international, determinate de avansul economic al marilor state emergente, precum China sau India, care consuma din ce in mai mult, si de o posibila recesiune a economiei Statelor Unite.

"Vorbim despre inflatie ca fiind una temporara, pentru ca incercam sa combatem al doilea soc, dar pe plan mondial s-ar putea sa avem o scumpire structurala, de durata si poate chiar definitiva. Problema globala ne indreptateste sa credem ca vom intra intr-o alta era a inflatiei mondiale", a mai explicat guvernatorul bancii centrale.

El a mai pus problema posibilitatii statelor emergente de a prelua responsabilitatea pentru avansul economiei mondiale, in cazul unei recesiuni in SUA.

"Probabilitatea unei recesiuni in SUA este mare, deci trebuie sa analizam in ce masura cresterea globala poate sa fie preluata de tarile emergente", a spus Isarescu.

In urma prezentarii celui mai recent raport despre tintirea asupra inflatiei, din 7 februarie, banca centrala a urcat estimarea pentru inflatia la sfarsitul lui 2008 cu 1,6puncte procentuale, la 5,9%, peste consensul pietei, de aproximativ 5,5%. Isarescu nu exclude, insa, posibilitatea ca inflatia sa fie sub aceasta proiectie.

"Exercitiul de prognoza pe care noi l-am prezentat e putin mai pesimist. Asta nu inseamna ca prognoza se va indeplini. Nu ne jucam cu prognozele. Noi introducem intr-un model macroeconomic datele care ni se par a functiona cu certitudine, nu le luam pe cele care le introducem la categoria de riscuri. In al doilea rand, datele sunt in schimbare, la fel si certitudinile si ipotezele cu care lucram. Rezultatele exercitiului de prognoza ne fundamenteaza deciziile de politica monetara", a explicat guvernatorul.

BNR mentine, insa, tinta de inflatie pentru acest an la 3,8% si pe cea pentru 2009 la 3,5%.

"Nu schimbam tinta de inflatie, dar asta nu inseamna ca nu suntem realisti sau ca ne jucam cu prognoza. Nu suntem contradictorii. Mentinem tinta de inflatie pentru ca trebuie sa ne batem pentru ea si putem da inflatia in jos", a comentat Isarescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: