Problemele asiguratorilor de obligatiuni ar putea afecta grav pietele financiare

Data publicarii: 14-02-2008 | International

Problema asiguratorilor de obligatiuni trebuie rezolvata sau aceasta s-ar putea transforma intr-un "tsunami financiar" care ar afecta grav economia, reiese din declaratia guvernatorului statului New York, Eliot Spitzer, ce urmeaza a fi prezentat joi in fata Congresului american, scrie Reuters.

O copie a marturiei pregatite de Spitzer a fost obtinuta de Reuters.

Un inalt oficial din New York insarcinat cu monitorizarea pietei asigurarilor, Eric Dinallo, lucreaza cu mai multe banci pentru a pregati un plan de salvare a mai multor asiguratori de obligatiuni, ce garanteaza datorii in valoare de peste 2,4 mii de miliarde dolari, care, conform asteptarilor pietei, vor suferi pierderi uriase de pe urma asigurarii de obligatiuni legate de creditele ipotecare cu grad ridicat de risc si alte active riscante.

Aceste pierderi ar putea duce la reducerea considerabila a ratingurilor primite de aceste companii, lucru ce ar duce la pierderea de multi clienti si ar pune companiile in pozitia in care nu vor mai putea atrage alti clienti.

In cazul in care asiguratorii de obligatiuni sufera reduceri ale ratingurilor acordate de agentiile de evaluare financiara, investitorii ce pot detine doar obligatiuni cu rating maxim ar putea fi obligati sa vanda valori mobiliare evaluate la multe miliarde de dolari, majorand costurile creditelor atat pentru persoane fizice cat si pentru municipalitati.

Aproximativ doua treimi din activitatea acestor asiguratori de obligatiuni se concentreaza pe garantarea datoriilor municipale, si doar o treime are drept scop garantarea datoriilor persoanelor fizice, "impachetate" sub forma de valori mobiliare.

Majorarea costurilor creditarii si accentuarea problemelor pietelor financiare "ar putea fi un adevarat tsunami financiar care va afecta grav economia noastra", scrie Spitzer in marturia pregatita pentru subcomisia pentru Servicii Financiare a Casei Reprezentantilor.

Comentariile lui Spitzer sunt asemanatoare cu cele ale directorului executiv al grupului bancar Deutsche Bank, Josef Ackermann, care a declarat ca scaderea ratingului asiguratorilor de obligatiuni ar putea cauza unde de soc pe toate pietele financiare globale.

Autoritatile de reglementare spera sa poata ajuta asiguratorii de obligatiuni sa isi pastreze calificativele de top, insa principalul lor obiectiv este protejarea segmentelor specializate pe asigurarea obligatiunilor municipale, scrie Spitzer.

"Am spus-o foarte clar de la inceput ca nu putem permite ca investitorii municipali sa sufere pierderi cauzate de un alt sector al pietei", precizeaza Spitzer.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: