Leul bate euro la imprumuturi cand cursul ajunge la 3,9 lei

Data publicarii: 18-02-2008 | Finante-Banci

In conditiile in care aveti un credit de nevoi personale, la dobinzile actuale diferenta dintre rata la creditul in euro si cel in lei ar fi recuperata la o depreciere de 6,5% a leului, noteaza Cotidianul.

O depreciere procentuala de peste 6,5% a monedei nationale sau un euro de 3,9 lei reprezinta echivalentul unei schimbari de pozitii intre creditul in euro si cel in lei. In conditiile actuale de dobinda, diferentele de costuri intre imprumuturile in moneda nationala si cele in moneda europeana avantajeaza cel de-al doilea tip de credit. Cind acceseaza insa un credit in alta moneda decit leul, romanii se expun unui risc in plus: riscul valutar.

Guvernatorul Mugur Isarescu a transmis in nenumarate rinduri mesajul de a ne imprumuta in moneda in care obtinem veniturile, adica in majoritate in lei. Cu toate acestea, creditul in valuta domina ca pondere in totalul creditarii, saltat mai ales de imprumuturile in euro. Acest fapt se datoreaza tocmai diferentelor de dobinda care avantajeaza imprumuturile in euro sau in franci elvetieni.

Cu toate acestea, o depreciere de numai 6,5% a monedei nationale in raport cu euro ar duce valoarea ratei la creditul in valuta peste cea a creditului in lei. Un calcul realizat de Cotidianul si care ia in considerare cele mai bune oferte de credit de nevoi personale (predominant in totalul finantarilor) arata ca, daca euro ar ajunge la 3,9 lei, rata ar deveni ceva mai mare la creditul in euro.

Pentru un credit de nevoi personale, cea mai buna oferta o gasim la Alpha Bank, unde dobinda la euro este de 9,75%, iar Dobinda Anuala Efectiva (DAE) ajunge la 13,24% pe an. Cel mai bun credit in lei presupune o dobinda de 12,5% si o DAE de 16,59% pe an.

Rata lunara aferenta unui credit de nevoi personale fara garantii in valoare de 10.000 de euro ajunge la 211,24 euro sau 766 de lei. Cei 10.000 de euro transformati in lei reprezinta, potrivit ultimului curs de schimb anuntat de Banca Nationala a Romaniei, 36.300 de lei vechi (cursul de vineri era de 3,63 lei/euro). La varianta in lei a aceluiasi credit platim, in actualele conditii de dobinda, o rata de 816,8 lei.

Asadar, diferenta dintre creditul in euro si cel in lei este de 50,6 lei pe luna in favoarea creditul in valuta. Potrivit calculelor noastre, aceasta diferenta se anuleaza si chiar se intoarce in favoarea leului la un nivel de curs de 3,88 lei/euro atunci cind valoarea ratei la creditul in moneda europeana va fi de 819,6 lei, adica peste rata la creditul in lei, care a ramas 816,6 lei.

Aceasta depreciere pina la 3,9 lei/euro pare insa destul de greu de realizat. Banca Nationala a aratat ca simte un disconfort la valori de curs de peste 3,7 lei/euro si a intervenit decisiv de fiecare data cind cursul a depasit acest nivel. De altfel, majoritatea analistilor vad un nivel maxim undeva la 3,7 lei/euro si un curs de 3,3-3,4 lei pe euro la finele anului.

Integral in Cotidianul